Bourání s prof. Miroslavem Masákem

16. září 2010

Do 62. dílu Bourání jsem si pozval spoluzakladatele legendární liberecké Školky – prof. Miroslava Masáka. Budeme si povídat především o uplynulých dvaceti letech v Česku, ale nevyhneme se ani SIALu.

Zvláště pak právě probíhající výstavě v Olomouci a souběžně vydanému katalogu SIAL. Dále přijde řeč na soutěžení a porotování, na vliv developerů a stavebních lobby na kvalitu prostředí, ve kterém žijeme. Na Fórum 2000. A určitě se i krátce vrátíme k likvidaci obchodního střediska Ještěd.

prof. Miroslav Masák (1932)
Miroslav Masák vystudoval v letech 1952-58 Fakultu architektury a pozemního stavitelství ČVUT (absolvence u Prof. Josefa Kittnera). V letech 1958-91 pracuje v Libereckém projektovém ústavu (Stavoprojekt Liberec). V roce 1968 spoluzakládá Sdružení inženýrů a architektů v Liberci (SIAL), díky kterému mohl také založit a vést ve své době, ale i do dnes unikátní tzv Školku - samostatný ateliér čerstvých absolventů - architektů.

Po procesech Pražského jara byl nucen své činnosti zanechat. Přesto dál pracoval v neoficiálních skupinách, které na bázi Školky fungovaly a to nejen v Liberci, ale také v Brně, Praze, Ústí nad Labem nebo Karlových Varech, kde nadále vychovával mladé architekty. V letech 1987 - 1989 působí jako člen skupiny Obecní dům a Otevřený dialog. Roku 1988 spoluzakládá nezávislé sdružení českých umělců Nová skupina.

V letech 1989-1990 je členem prezídia Obce českých architektů v Praze. V listopadu 1989 se angažuje v koordinačním centru Občanského fóra, což ho vede v lednu 1990 k jmenování odborným poradcem prezidenta ČSFR. Zároveň je pověřen koncipováním dalšího rozvoje Pražského hradu. Od roku 1991 se stává ředitelem kulturní sekce Kanceláře prezidenta republiky a od září 1991 se stává asistentem prezidenta ČSFR. Roku 1993 je místopředsedou nově zřízené Rady Pražského hradu.

Od roku 1994 působí také jako externí pedagog Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Od roku 1995 pracuje v pracovní skupině České komory architektů, kde je od roku 1997 členem představenstva a pověřen vedením úseku vzdělání architektů.

V roce 1999 je jmenován profesorem na Vysokém učení technickém v Brně v oboru architektura. 23. února 2007 mu byla v liberecké kavárně Ateliér předána Pocta ČKA 2006.

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.