Brambory nejsou neutrální. Podle toho, jak je papáš, se pozná, kdo jsi

25. září 2024

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly jen samy sebe a to skrze kontribuční budku na trase Praha-Brno. Spolu mudrovaly nad důležitými tématy, mezi která patřily následující fenomény: cedulka „Přijdu hned!“, způsoby přípravy brambor nebo krásy Irska.

Tématem měly být původně žluté věci, ale Ivanka se rozpovídala o tom, jak před spaním poslouchá pohádky, následně se Zuzana rozhodla Ivanu zpovídat z otázek, které našla na internetu. Mezi tyto dotazy patřilo např., na kolik procent Ivanka řídí svůj život nebo jaká je největší lumpárna, kterou provedla. Ivance se otázky moc nepozdávaly, tak na ně odpovídala poměrně stroze. Rozdováděla se ale u historky, v rámci které si od malých dětí koupili s kamarádem jahodu a ořechy a děti si myslely, že jsou kupující vě věku seniorů, což Ivanku s kamarádem namíchlo.

Následoval Ivanin výklad o tom, jak viděla tzv. kabinet kuriozit ze sbírky Rudolfa II., který hodně vajbila. Zuzana se pak vyznala z toho, jak se jí líbilo Irsko včetně bitky v hospodě a karaoke se starými muži a mohlo se jít pomalu domů.

Chcete si popřemítat o tom, proč milujete hranolky a ne nudné vařené brambory a co dělá prodavačstvo, když na dveře pověsí cedulku Přijdu hned? Pusťte si do uší a duše Buchty a možná se Vám to zadaří.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.