Brečet i tančit povoleno. Vzpomínky na planetu SOPHIE

4. únor 2021

Rok 2021 nás hned na úvod ochromil smutnou zprávou o jednom tragickém odchodu. Předčasně se loučíme s vizionářskou hudebnicí a unikátní bytostí SOPHIE, a tak It's Okay To Cry – protože to ani jinak nejde. Ve Flámu jsme si připomněli pár zásadních momentů z její krátké, ale o to bohatší kariéry, během které zvládla ovlivnit svět současné hudby jako málokdo.

Se jménem SOPHIE jsme se začali potkávat od roku 2012, přestože její hudební kořeny sahají ještě kousek dál, kdy působila ve skupině Motherland. Už od začátku si pěstovala zcela nezaměnitelný sonický rukopis, který působí jako předobraz pozdějších žánrových konstrukcí, jako je „bubblegum bass“ nebo nově tolik skloňovaný termín „hyperpop“.

SOPHIE byla se svým sound designem vždy absolutně next level – její syntetické rekonstrukce materiálního světa (aneb jak by zněl latex, kov nebo sodovka, kdyby šlo o zvuk?) ovlivnily aktuální klubový zvuk jako nic jiného. Její singulární hudební vize zase dokázala posunout vpřed kariéru ostatních hudebníků a popstars v čele s Charli XCX.

Za své působení stihla získat pověst trans a LGBTQ ikony a její fanouškovská základna patřila k nejoddanějším a nejkreativnějším klubovým komunitám – způsob, jakým z internetu dolovali její nevydané tracky, by si sám zasloužil dokument.

SOPHIE nás předčasně opustila poté, co spadla při snaze získat lepší výhled ze střechy na úplněk – a v tomto posledním aktu se skrývá smutný, přece však výstižný symbolismus pro celou její uměleckou dráhu, která vždy mířila na nejvyšší metu.

Na internetu právě koluje petice pro NASA, aby po hudebnici pojmenovala jednu z nově objevených planetek, která barevně až zázračně koresponduje s coverem SOPHIEiny debutové desky Oil Of Every Pearl's Un-Insides. SOPHIE coby kosmická vizionářka bowieovského formátu totiž mezi stálice hudební oblohy bezesporu patří.

Jak zněl úplně první track vydaný pod jménem SOPHIE? A co všechno nám tu geniální hudebnice zanechala? Poslechněte si Flám o předčasně zaniklé hvězdě.

Playlist:

SOPHIE – It's Okay To Cry
Light Asylum – A Certain Person (Motherland Radio Mix)
Auntie Flo – Highlife (SOPHIE remix)
SOPHIE – OOH (unreleased)
SOPHIE – G06 (demo)
SOPHIE – BIPP
SOPHIE – HARD
SOPHIE – L.O.V.E.
Madonna – Bitch I'm Madonna
Charli XCX - Vroom Vroom
Charli XCX - Roll With Me
QT - Hey QT
Le1F - Koi
Vince Staples - Yeah Right
Cashmere Cat - 9 (After Coachella) ft. MØ & SOPHIE
Jodie Harsh - Tuesday
DJ Paypal & SOPHIE & A.G.Cook - Hybrid (demo)
SOPHIE - UV Love ft. Richard X (unreleased)
SOPHIE - Reason Why ft. Kim Petras & BC Kingdom
SOPHIE - Just Like We Never Said Goodbye

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.