Brexitové memy. Někdy je lepší se smát než plakat z politiky

16. září 2019
Fenomem

Tragikomedie jménem brexit na britských ostrovech pokračuje a dál rozleptává jednu z nejstarších demokracií na světě. 31. říjen, k němuž má Británie vystoupit z Evropské unie, se blíží, ale nový premiér Boris Johnson stále není schopen dohodnout způsob, jakým jeho země odejde. Hrozí ekonomický i společenský chaos, z britské politiky ale zároveň přichází na internet materiál na vtipné memy, které nám mají trochu ulehčit od smutné politiky.

Brexitovým memům dosud vládla premiérka Theresa May marně se snažící navigovat rozhádaný parlament k nějaké dohodě. Jejím vrcholným memovým momentem byl samozřejmě nešikovný taneček na Dancing Queen ze sněmu konzervativců z loňského října, který pak internetoví kutilové vlepovali do různých absurdních pozadí. Jenže May už rezignovala a nový premiér, prostořeký Boris Johnson, si zatím vysloužil jen několik srovnání s Donaldem Trumpem. Týkají se hlavně jejich vlasového porostu. Internetem také proběhl jeho proslov, v němž slibuje, že brexit bude „titanický úspěch“. Možná není daleko od pravdy.

Teď má ale britská politika konečně novou memovou hvězdu, kterou se stal vůdce Dolní sněmovny a jeden z prominentních přímluvců brexitu – konzervativec Jacob Rees-Mogg. Kamery ho v první zářijový týden zachytily, jak si hoví během rozpravy v parlamentu na pohovce bezmála v horizontální poloze. Sklidil za to kritiku opozičních poslanců, kteří ho obvinili z pohrdání sněmovnou, pak se ale fotografii ležérně rozvaleného politika začala šířit internetem a doslova zlidověla.

Nabízel se samozřejmě gauč Simpsonů, který k nevůli žluté rodinky poslanec na jednom remixu obsadil. Další mem využívá tvar jeho ležícího těla, které kopíruje křivku grafu ukazujícího, jak bude klesat britská ekonomika po odchodu z Evropské unie. V jednom vtípku je z Rees-Mogga skokan do výšky, v dalším leží ve vodě jako mrtvá Ofélie z Hamleta ze slavného obrazu Johna Everetta Millaise.

Mem o brexitu

Brexitové memy kolují internetem už tři roky – referendum proběhlo v červnu 2016, ale jejich počet se stupňuje s tím, jak eskaluje neschopnost britských politiků vymyslet řešení situace. Na spoustě z nich figuruje smějící se populista Nigel Farage, vůdce kampaně pro odchod, který ale následně svoji stranu UKIP opustil – a proto má největší důvod k úsměvu. Jeden vtipný mem si pohrává se srovnáním Evropské unie a skupiny Spice Girls – upozorňuje na to, že Británie je jako zpěvačka Geri Halliwell, která trochu přecenila sílu své sólové kariéry, a když kapelu opustila, nikdy už nedokázala nic významného. Británie prý dopadne stejně.

Stejně jako další politicky motivované virály i brexitové memy humorem bojují s něčím, co nejspíš nejde změnit. Smějí se a dohrávají absurditu světa, kterou britský odchod z Evropy zrodil. Někdy je prostě lepší se smát než plakat.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, jaký internetový humor zrodil blížící se brexit. Posvítíme si na to, jak tančí Theresa May, proč se usmívá Nigel Farage a kdo zalehl gauč Simpsonům.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související