Brno a dvanáct. Dva výborné české memy z konce letošní zimy

16. březen 2020
Fenomem

Dlouho jsem si říkal, že by se ve Fenomemu měly určitě objevit i nějaké české memy. Nemají samozřejmě takový dopad jako ty zahraniční, potažmo angloamerické, ale když se zadaří, tak můžou proniknout skrze hned několik bublin sociálních sítí. Nakonec na ně dochází až po roce existence této rubriky. Tady jsou dva české memy, které nás bavily na konci letošní zimy – strach letky amerického prezidenta z Brna a „dvanáct“.

Na konci února letěl americký prezident Trump se svojí letkou Air Force One do Indie. Při přeletu nad Českou republikou se ale v plánované trase letu zjevil orkán a pilot se ho se svolením řídícího letového provozu rozhodl obletět. Orkán se nacházel v okolí Brna a výsledná trasa letu Air Force One tak vypadá, jako kdyby letadlo udělalo kolem jihomoravské metropole schválně oblouk. Je to pěkně vidět na obrázku, který zveřejnilo ředitelství letového provozu České republiky na Twitteru. Měla to být jen suchá formální informace, ale chytli se jí internetoví vtipálci a proměnili ji v další vtip o Brně.

Čtěte také

Brno podle nich dostane nové logo, na kterém bude křivka ze záznamu letu. Další si střílí z toho, že i americký prezident je obeznámený se špatnou pověstí města, a přikázal se mu tak vyhnout, aby se mu nad ním něco nestalo. Jiní uživatelé sdíleli nastavení z navigační aplikace, která umožňuje kromě objetí dálnicí také vyhnout se Brnu. Jasně, utahovat si z Brna je už dost ohraný vtip, ale tady lze nad kreativitou českých tvůrců zatleskat.

Jen dva dny po Trumpově přeletu měl premiéru dokumentární snímek V síti, který se zabýval tématem internetového sexuálního predátorství namířeného proti dětem. Film Víta Klusáka a Barbory Chalupovové sklidil velký ohlas a už teď se stal nejúspěšnějším dokumentem v českých kinech všech dob. V síti zrodilo také jeden populární mem – obrázkový template Dvanáct. Je na něm muž, jeden z pedofilů z filmu, zachycený na webovou kameru, který si v titulcích pochvaluje: „Dvanáct, tak to je pohoda.“

Jde samozřejmě o věk dívky, s níž mluví. K jeho hlášce internetoví kutilové přidávají různé vtipné situace, při nichž by někdo větu s touto číslovkou použil. „Když už jsi dávno přestal vnímat, kolik jsi vypil piv.“ „Dvanáct, tak to je v pohodě.“ „Když se díváš na výsledky svého IQ testu.“ „Dvanáct, tak to je v pohodě.“ „Když se podíváš, kolik lístků se prodalo na koncert, který pořádáš.“ Odpověď už znáte.

V síti je mrazivý film na závažné téma, a když si člověk představí původní kontext hlášky, dost ho to vyděsí. Máme si vůbec z podobných věcí dělat srandu? Fenomemu se podařilo tvůrce template vypátrat, ale rozhovor nám dát nechtěl. Jeho memový template převrátil hlášku „dvanáct“ ve vtip, v něm ale pořád zůstává stopa děsivé premisy. Vysmátý pedofil na rozmazaném obrázku je pořád vysmátý pedofil. Aniž bychom chtěli sílu memu přeceňovat, dá se říct, že „dvanáct“ pomohlo rozšířit povědomí o filmu, který může leckteré oběti sexuálního predátorství pomoci. Tak nakonec je to vlastně víc než jen vtip.

Poslechněte si aktuální Fenomem a zjistíte, proč se internet posmívá Brnu a kde se vzala hláška „dvanáct“. Proč se letka Donalda Trumpa musela vyhnout jihomoravské metropoli a jak se loví internetoví sexuální predátoři? Můžou vůbec české memy konkurovat těm zahraničním?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.