Byl vzorem pro LGBTQ+ komunitu, říká Pavel Turek o Davidu Bowiem, který by oslavil 75. narozeniny

10. leden 2022

Byl obratným hudebníkem, hercem i módní ikonou. David Bowie by 8. ledna 2022 oslavil 75. narozeniny. K tomu, jak se zorientovat v jeho poněkud roztříštěném a komplexním hudebním katalogu, který byl zkraje roku zakoupen vydavatelstvím Warner za v přepočtu 5,5 miliardy korun, přináší klíč hudební publicista, teoretik fotografie a redaktor týdeníku Respekt Pavel Turek.

„Z mého pohledu je tenhle katalog jeden z nejlepších vhledů, který se dá nabídnout, do toho, co znamená populární hudba 20. století,“ říká Turek. Bowie je podle něj ideálním průvodcem po změnách, trendech a vývoji popkultury právě tohoto období. „Byl fantastický v tom, že dokázal syntetizovat strašně moc vlivů, strašně moc dobových reálií.“

Pavel Turek

„Byl sobě zároveň umělcem a kurátorem, což spousta lidí neumí. A byl si toho strašně vědom,“ vysvětluje Pavel Turek. Bowieho poslední deska Blackstar vyšla jen dva dny před jeho smrtí, které předcházel osmnáctiměsíční boj s rakovinou jater.

„Ta deska je opravdu zajímavá tím, že je v ní zakódovaná spousta náznaků blížící se smrti, o které věděl.“

Jak lze etapizovat hudební kariéru Davida Bowieho? Jaký měl vztah k Česku? A pro koho se pomocí svých alter eg stával hrdinou? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka