Byla to strašná blbost! Udělala bych to zas, říká Klára Kutačová o své cestě kolem světa

12. prosinec 2018

Osm měsíců na cestě po čtyřech kontinentech. Klára Kutačová cestovala s posádkou Avií Jižní Amerikou a pak pokračovala sama do Severní Ameriky a Asie. Všechno to zakončila svatojakubskou cestou v Evropě.

Zdravotnická záchranářka a cestovatelka Klára Kutačová nejčastěji a nejraději cestuje sama. Přesto se vloni přidala mezi osm lidí do posádky jediné Avie, která jela Jižní Amerikou. „To byl takový sociální experiment na mojí vlastní osobě. Přežili jsme, takže v pohodě,“ směje se. „A zároveň to cestu výrazně zlevnilo.“ Potom ale pokračovala sama po Severní Americe, Asii a svůj velký výlet zakončila svatojakubskou poutí. Dohromady to tedy byla osmiměsíční cesta.

Bolívie, Salar de Uyuni

Bolivijská nemocnice… po fiestě

„Začínali jsme v Montevideu a pokračovali přes Argentinu a dál směrem na sever do Kolumbie,“ přibližuje cestu v týmu Vojty Werticha a jeho souputníků. Mezi hlavní cíle posádky patřily horské masivy s možnostmi různých výstupů a treků. V Bolívii byla mezi cíli i nejvyšší hora Sajama, ale Klára Kutačová byla nucena seznámit se místo toho s fungováním místního zdravotnictví. „Měla jsem problémy s astmatem a výškovou nemocí. Zdravotnické centrum bylo moc hezky vybavené, ale protože bylo po fiestě, tak bylo dost složité sehnat střízlivý a dosažitelný personál… Ale i zdravé kamarády, kteří mě nesli k doktorovi,“ popisuje s odstupem a nadsázkou průzkum kvalit místní péče.

Barma, Mawlamyine

Sólo po dalších třech kontinentech

V Kolumbii se posádka Avie Amálky vydala domů a Klára Kutačová s odpočinkovou zastávkou v USA pokračovala do Kanady, kterou přejela vlakem, a pak pokračovala do Asie. „Vlakový výlet byl pro mě perfektní dárek k narozeninám. Sledovat, jak se Kanada mění, vidět z vlaku medvěda a Rockies je nádherné,“ usmívá se Klára. Pak přeletěla do Asie, užívala si jihovýchodní Asii a nejvíc času, měsíc, dala Barmě, po které jezdila na kole. Všechno to zakončila i s asijským kolem svatojakubskou cestou v Evropě.

Poslechněte si celý pořad, ve kterém Klára Kutačová vypráví svoje zážitky z chilského treku, amazonského výletu, kanadského i vietnamského vlaku, cyklistiky v Barmě a z cesty do Santiaga!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související