Být dnes mladý je masakr, protože planeta skoro hoří a hypotéky jsou nedostupné

26. leden 2022

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, uvítaly studenta ekonomie a enviromentálních studií Petra Doubravského, který se jim snažil vysvětlit, jaké je to, když je člověk teď mladý.

Petr nejprve popisoval první rok svého studia na vysoké škole, který úplně neproběhl podle jeho očekávání – v pandemii totiž místo bujarých večírků chodil na přednášky v županu a online.

Zuzana s Ivanou se pak snažily rozpomenout na to, jaké to bylo za jejich mladých let. A Petr jim pak diktoval, jak je tomu dnes: už vás nedefinují třeba dredy a můžete být ve více sociálních skupinách najednou. Kdekdo v jeho okolí je heteroflexibilní a žije komunitně. Mlaďasové si údajně více váží svého volného času a už ztratili naději na to, že by dosáhli na hypotéku nebo že se planeta přestane oteplovat.

Pak Petr promluvil na téma udržitelného růstu, který není možný, doporučil snižování spotřeby, uskromňování se a jízdu vlakem a mohlo se jít zpět do pronajatých bytečků. Současně byl shovívavý k občasnému létání a jezení živočišných produktů, takže se marnivé Zuzaně, která miluje eurovíkendy a sýry, ulevilo.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba přijdete na to, že za ničích mladých let nebejval svět jako květ.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.