Čarodějnictví v průběhu věků. Poslechněte si exkluzivně desku týdne Čaro od kytarových zaklínačů Tomáš Palucha

11. červen 2018

Kámen mudrců, nebo další špinavá hra? Kytarová dvojice Tomáš Palucha, která staví na hypnotickém soundu, samplech ze starých filmů a pozvolném budování atmosféry, přichází po sérii releasů a všemi opěvované desce Guru s novým albem. Novinka vychází tentokrát u labelu Day After Records a nese název Čaro – což jednoduše vystihuje pocity návštěvníka jakéhokoliv jejich koncertu. Streamujte ho v předstihu prostřednictvím Radia Wave.

Okouzlení starými filmy, poetikou i scénickou hudbou bylo pro dvojici vždycky příznačné a podepsalo se výrazně i na novince Čaro. Libor Palucha a Honza Tomáš neměli minulý rok tolik koncertů a nejčastěji se scházeli při živém doprovázení němých filmů, na pódiu vznikaly i nové nápady. Snímek Häxan ze 20. let, který vypráví o čarodějnictví v průběhu věků, se jim po několika vystoupeních vpil pod kůži. „Nahrávka plná integrity, elegance a sebevědomí snad vůbec poprvé vychází ze zvuku jejich nenapodobitelných koncertů,“ píše se v tiskové zprávě o tom, jak improvizace tvarovala nové album. Znovu jde o kolektivní snahu a Tomáš Palucha se rozrostl do kapely, dvojici doplnil bubeník Zdeněk Jurčík (Kovadlina, Priessnitz) a baskytarista Tomáš Vondra (Orient, Lavra). V rolích hostů se pak zde, podobně jako na Guru, objevují známé hlasy jako Tim Remis (Sweet Cobra) nebo Todd Nesbitt (Unkilled Worker nebo Nesbitt’s Inequality) a doprovodné vokály nazpívaly Markéta Štechová a Barbora Zelníčková (Lavra).

Špína s Tomášem Paluchou nad deskou Guru: Svět se zdá menší, než ve skutečnosti je

03712008.jpeg

To, že Tomáš Palucha není jeden člověk, ví už kdekdo. Kytaristé Jan Tomáš a Libor Palucha, kteří prozkoumávají odkaz americany a své skladby splétají z repetitivních riffů a táhlých droneů, se po třech letech od společné nahrávky s Unkilled Worker u vydavatelství Silver Rocket pouštějí do velké desky – nese název Guru a je to pro dvojici první velká deska, znovu ocejchovaná logem s typickou raketkou. V dalším díle Špíny jsme se bavili nejenom o nové nahrávce, kterou Tomáš Palucha nahráli s kámošema ze scény.

Dvojice vousatých nomádů to svým posluchačům nikdy nijak neulehčovala – někdy vystupovali pouze sami dva, jindy kolem sebe shromáždili celý orchestr; jednou vládly důvěrně známé a osvěžující kytarové tóny, podruhé zase těžko uchopitelná ambientní elektronika. Směr určila nahrávka Guru, která byla nominovaná na Vinylu a objevila se snad ve všech tuzemských žebříčcích. „Guru je po všech stránkách silná deska, která bude s největší pravděpodobností schopná přežít svoji dobu,“ napsal Honza Šamánek v nadšené recenzi. Čaro je album o poznání hypnotičtější a uhrančivější a nejlépe uděláte, když se přesvědčíte sami. Album budeme celý týden probírat v rubrice Deska týdne.

autor: Radio Wave
Spustit audio