Špína s Tomášem Paluchou nad deskou Guru: Svět se zdá menší, než ve skutečnosti je

26. září 2016

To, že Tomáš Palucha není jeden člověk, ví už kdekdo. Kytaristé Jan Tomáš a Libor Palucha, kteří prozkoumávají odkaz americany a své skladby splétají z repetitivních riffů a táhlých droneů, se po třech letech od společné nahrávky s Unkilled Worker u vydavatelství Silver Rocket pouštějí do velké desky – nese název Guru a je to pro dvojici první velká deska, znovu ocejchovaná logem s typickou raketkou. V dalším díle Špíny jsme se bavili nejenom o nové nahrávce, kterou Tomáš Palucha nahráli s kámošema ze scény.

Tomáš Palucha mají kořeny v hardcore-punkové scéně, i když by se to na první poslech nemuselo zdát. Dvojice navazuje deskou Guru na kazety vydávané pod záštitou Stoned to Death Records, předloňskou Špinavou hru a letošní Kámen mudrců. Sice víme, že Tomáš Palucha není jeden, ale rozhodně se nesmí zapomenout, že na chystané desce Guru spolupracovalo víc hudebníků – téměř v každé skladbě jsou slyšet bicí Zdeňka Jurčíka z Priessnitz, dvě písně doprovodil svým hlasem Adam Nenadál známý jako Aran Epochal, v té nejpopovější je slyšet Šampón z Prodavače a na albu spolupracoval taky John Schmersal, doprovázející naživo projekt Caribou. Na albu se podíleli taky členové kapel Grails a Lilacs and Champagne nebo Girls Against Boys a Crooks on Tape, slyšet je tu taky domácí kytarista Tomáš Kopáček nebo Jan Kašpar, vystupující pod hlavičkou projektu Obelisk Of Light. Nikoho tak nepřekvapí, že album mělo být původně podepsané jako Tomáš Palucha a přátelé.

„Takhle myšlenka kolaborace, udělat desku s hostama, přišla během jednoho turné,“ vzpomíná Libor. „Celý proces byl přirozený, není to tak, že bychom někoho lanařili,“ dodává Honza. Deska Guru je tak protnutá pevnou sítí spřízněných muzikantů a kámošů. Tyto přirozené vazby s lidmi z „velkých“ kapel začali navazovat někde po evropských dálnicích, které Libor a Honza křižovali v dodávkách, když si přivydělávali jako řidiči turné. „Když jedeš nějaký třetí nebo čtvrtý turné, tak se tě lidi z kapely sami ptají, jestli taky náhodou nehraješ,“ vysvětluje Libor. „Se tě zeptali až na čtvrtým turné?“ s úsměvem skáče do řeči Honza a uzavírá: „Ta myšlenka mi přijde super, že to, co děláme, sdružuje nějakou komunitu. Těch lidí je tak málo, že se svět najednou zdá menší, než ve skutečnosti je.“

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.