Čelisti: Detektivní kalamita

13. březen 2014

Muži, na jejichž tělech neroste nic správně. Takových ve studiu Radia Wave nebylo. Tradiční přehlídku atletické vyzrálosti a intelektuálního titánství posílil ještě vyznavač býčích hormonů a amatérského hackerství Kamil Fila.

Pouť nemohla začít jinde než u Věry Chytilové. Odchod téhle jedinečné, neopakovatelně „nakrknuté“ a přímočaré dámy zasáhl Čelisti jako už dlouho nic, bylo pro to na místě uchýlit se k osobním vzpomínkám a vyznáním.

Emotivní duch prostoupil i další částí vysílání, v níž výpary panelů a kalamit vystřídal zápach kreozotu a louisianských bažin. Televizní událost roku (posledních let) má název True Detective a ryzí nihilismus se v ní kříží s detektivní romancí a procedurálním thrillerem. Vrstevnatá a výsostně filmová osmihodinová série zavedla Čelisti do houštin nadšení a euforických černých děr.

Tedy na místa, kam takový Wes Anderson nikoho z nás už hodně dlouho nepozval. Jeho další nazdobený dort má jméno Grandhotel Budapešť, operuje s celkem intelektuálním podtextem a disponuje působivým závěrem. Jinak je to mechanická lepenice pitvorných gagů a hezkých, leč zoufale předvídatelných kompozic. Naše láska ke kdysi invenčnímu a bystrému filmaři prostě hyne na úbytě (výjimkou je Aleš, u kterého ani nikdy nevykvetla).

02785860.jpeg

A závěrem ještě pár efemérních doporučení na letošní Febiofest, který se aspoň podle programu jeví jako třetí nálev své bývalé slávy. Pokud by vás to zajímalo, pak velký milovník odborářských schůzí Kamil Fila se nejvíc těší na biopic Lecha Walesy. Prý si nechá i narůst knír.

Čelisti: vaše drtivá pěst zevlující inteligence

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.