Čelisti: Divoši musí zemřít

27. září 2012

Nejstřeženější barák světa znovu vydal svá temná tajemství. Vrazi, násilníci a mafiáni jsou v jádru něžní hoši, kteří milují umění.

Alespoň to naznačuje film Caesar musí zemřít mladých, perspektivních a svěžích bratrů Tavianiových. Režisérská dvojice už sice kroutí devátou dekádu života, ale pořád cítí nutnost vypovídat o síle umění – a přesně tam jejich dokudrama o partě vězňů, kteří ujíždí na alžbětinském dramatu, směřuje. Dle Aleše kultivovaně a emotivně, dle Víta spíše nudně a předvídatelně. Ale nebojte, na žiletky a pěsti ve tmě nedošlo.

O poznání větší klid zavládl u Divochů. Nejen proto, že Oliver Stone natočil film, který vysloveně nezvedá ze sedadel (navzdory hodně krvavému a kontroverznímu námětu), ale také proto, že ho viděl pouze Vít. Jeho závěr je jasný – tihle Divoši jsou vlastně celkem hodní, romantičtí a sentimentální hoši. Nic pro milovníky adrenalinových feťáků z knižní předlohy Dona Winslowa.

Příště si zajedeme ve trojici do nevěstince a poohlédneme se tam po nějakých halucinogenních houbách. Hasta la vista v lese!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.