Čelisti: Hugovo první velké holení

2. únor 2012

Dráteník, krejčí a voják opět zasedli v Centrále, aby vyřešili otázku, který že krtek krade myškám kalhotky. Je to švédský „chlaďák“ Thomas Alfredson nebo miláček Hollywoodu Martin Scorsese? Kdo z nich musí z kola ven?

Nad špionskou odyseou, v níž putuje celá plejáda skvělých herců, zavládlo svého druhu nadšení, narušované jen občasným kverulováním agenta Raptora nasazeného Moskvou a psychotronickou mafií rytířů Jedi. Jinak ale závěrečná zpráva obsahuje velmi pochvalný posudek: atmosféra, zacílení, sympatická nekompatibilita, stará páka Oldman… Jeden musí z kola ven patří mezi agenty, kteří neselhávají ani v těžkých a táhlých dialozích a vždy hájí starou dobrou thrillerovou školu.

Ze staré školy pochází i mladík Hugo a jeho velký objev. Těžko říci, zda to způsobila jeho babička Bertha z dobytčáku nebo jeho věrný přítel Kundun, ale zaujatá analýza agenta Mařáka byla sabotována kobercovými smíchovými nálety zbylých agentů, kteří subjekt nesledovali a poddávali se pudovým nadbytkům z minula. Nicméně agent Mařák předvedl noblesu, která je v tajných službách vyhrazena výhradně britským špionům, a rozbor oscarového skvostu dovedl do všech, i těch méně skvostných detailů, v nichž to celé zavání naučným pořadem a nadbytečným žraním celuloidu.

Příští mise směřuje do nitra americké politiky s bočním nasazením v íránském právním systému. Čelisti: ajatolláhové špatného vkusu.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.