Čelisti: Když Han i Dan hrají Solo a lekce severského střiku

24. květen 2018

Vzhledem k tomu, že na film Solo šel Dan nakonec sólo, zůstala na Vítka s Alešem hned trojice severských klád k naštípání.

Sekery se chápeme už v případě francouzského dramatu Lekce, které spolu natočili a napsali osvědčení chrliči dialogů Laurent Cantet a Robin Campillo. Na rozdíl od jejich skvělého dramatu ze třídy Mezi zdmi ale Lekce prostor uzavřené učebny spíše promarní v přemíře literárních klišé a plochých charakterů. Takže trochu toho dobrého čelistního štípání.

Z pořízených třísek vyrábí Dan sirky – úplně Solo. Ron Howard přeměnil Star Wars spin-off o slavné figuře ve sci-fi western, který mele různá prověřená klišé. Bohužel k nim ale nedodává zbla nového a osvěžujícího. Výsledek je tak poněkud mdlý let, v němž kupodivu docela vyniká slušný imitátor Harrisona Forda Alden Ehrenreich.

A severský blok načínáme, jak jinak, zase štípáním dřeva, tentokrát toho, které jsme našli Pod jedním stromem. Pro milovníky islandských podivností skýtá tenhle rodinný thriller dost topiva, ale bohužel nepříliš kvalitního. Sousedská válka o jeden strom je dost dřevitá a sukovitá, vzkazuje Vít.

Sekeru odkládá a kahanu se chápe Aleš, který své dětství strávil se svými Zimními bratry v křídovém dole a na základě jeho vzpomínek natočil Islanďan Hlynur Pálmason jeden z nejlepších severských filmů posledních let. Zvukově i vizuálně nabušená směs Jorgose Lanthimose, Andreje Tarkovského a Larse von Triera kopla hodně hluboko pod zem a dostává tak jednoznačné props.

A co by to bylo za Čelisti, kdyby nezapršelo aspoň pořádně hnoje. Dánský seriál The Rain je horkou akvizicí Netflixu, ale zchladí vás už po pilotu. Neumětelsky napsané a natočené dílo semílá druhořadá klišé a bere jim jakoukoli cheesy zábavnost. V hlavní roli nejzrůdnější sourozenecký pár blahé paměti.

Přepínáme do dalšího týdne. Dávají zrnění.   

autoři: Vít Schmarc , Aleš Stuchlý , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.