Čelisti: Motorová mše pro tři psychopaty

29. listopad 2012

I Jiřka Švorcová si s námi z hlubin země chutě zanotovala: „Krásně se ozývá motoru posvátné chvění.“ Zetory 25, údernické traktoristky a Cestu ke štěstí však nahradila bílá limuzína, ryšavý skřet a cesta k melancholii. Tohle pole vám zoralo sedm psychopatů, pantáto!

Stručně a jasně řečeno, zážitkem roku jsou Holy Motors Léose Caraxe a kdo s námi nesouhlasí, ať se vyhýbá hřbitovům a opatrně překračuje víka od kanálů. Co chvíli by se totiž mohla odklopit a z jejich puchu zaútočit záludný Pan Merde, jedna z animálních inkarnací Denise Lavanta, filmového artisty, chameleona a režisérova alter ega. Třináct let čekání na Caraxův další film se vyplatilo, neboť rozmařilý syn francouzského neobaroka přišel s vybranou cinefilní jízdou, která překypuje energií i hlubokou melancholií. To víte, časy velkých motorů se jen tak nevrátí a těžko říct, jestli se na tahle krásná gesta ještě vůbec někdo chce dívat. My teda jo!

Radost rozdával i propagátor násilí na lidech menšího vzrůstu, lidech s nadváhou a Kanaďanech Martin McDonagh. Zlobivý dramatický virtuóz a nadšený filmař nechal Bruggy za zády a vyrazil do LA se Sedmi psychopaty a podle osmého (tajného) člena společenstva psích zlodějů Daniela stál tenhle výlet za to. Řízný humor, vybroušené dialogy, kilometrové přešlapy za čáru politické korektnosti, vyznání lásky filmu... Radujme se, psychopati celuloidu, motorová mše vrcholí.

Amen.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.