Čelisti: Ožírání bust prasetem a smrtelné stroje

6. prosinec 2018

„Chtěl bych viděl Mirka Donutila ve 3D,“ navrhují moderátoři pořadu Čelisti úpravu filmu Doktor Martin: Záhada v Beskydech. Postavu Doktora Martina pak postrádají ve filmu Smrtelné stroje. Zdali měl Vítek blíže k ledvinové kolice při sledování projekce Doktora Martina, nebo Smrtelných strojů, jak dopadly Zlaté glóby a proč je role cirkusáků ve formování československých dějin podceňovaná, se dozvíte v pořadu Čelisti.

„My jsme se s Tondou nechali zlákat nadějným trailerem, který kombinoval nacismus, nanismus, Čvančary, Barťáka a cirkusáky,“ říká Vítek o filmu Doktor Martin: Záhada v Beskydech. „Myslím, že jsme neprohloupili,“ dodává. „Úplně ne, trochu jo,“ říká Tonda. Sto minut filmu podle Tondy a Vítka subjektivně trvalo čtyři hodiny. „Petr Zahrádka zakompostoval a vytvořil celovečerní film, který je zároveň i zbraní hromadného ničení,“ myslí si Vítek. Film hodně připomíná Zdeňka Trošku, level humoru je podobný – stereotypní postavičky, které se pitvoří a říkají vtipy ze základní školy. Záhada v Beskydech je bezelstně šovinistická, plná nenávisti k trpaslíkům a tolerance k estébákům. „Film je nechtěně vtipný. U některých vtipů jsem nepochopil, že jde o vtip, dokud se tomu někdo na projekci nezasmál,“ říká Vítek. „To byl určitě Mirek Donutil,“ myslí si Tonda.

Film má obdivuhodně překomplikovanou zápletku. Příběh sahá až do roku 1951 a je v něm úplně všechno, trpaslíci, láska, zlato od indiánů. „Jde tam o krádež zlatých sošek, které jsou symboly české a slovenské státnosti. Podle Záhady v Beskydech o ně usilovaly nejmocnější síly, které utvářely československou politiku ve dvacátém století. Fašisti, komunisti a cirkusáci,“ vypráví Tonda. „Především na ty třetí se ve výkladu československé historie často zapomíná,“ dodává Vítek. Doktor Martin ve celovečerním snímku hledá cestu ke skloubení rolí živitele a otce. Film je pomalý, nastavený na diváka 50+. „Poslední, až kusturicovský záběr ožírání bust prasetem, to se podařilo. Škoda, že ten film nemá jen 15 minut. 15 minut prasete a občas Barťák,“ říkají Vítek s Tondou.

Posledních dvacet minut pořadu moderátoři věnovali filmu Smrtelné stroje. Příběh se odehrává tisíc let po apokalypse. „Je to klasická, tolik oblíbená postapo atmosféra. Liga velký měst na kolečkách, které požírají další města. Dále hnutí antimobilistů, kteří odmítají pohyb. K těm jsme se s Tondou přidali. Pohyb není dobrá věc,“ říká Vítek. Většina herců je „mrtvá na spodek“. Je to taková teenage zápletka, ve které figuruje zjizvená dívka snažící se pomstít smrt své matky a zachránit svět. „Film je totálně rozpadlá stavba, scenáristicky i režijně,“ říká Vítek.

Jak vypadá film Záhada Silver Lake a jak moc rafinovaného sexu se objevuje ve filmu Doktor Martin, se dozvíte ze záznamu pořadu Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Daniel Řehák , Vít Schmarc , maf
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.