Čelisti: Paula a Coco dvakrát na konci světa

25. leden 2018

Když se v přímém přenosu něco nepodaří, vždycky můžete začít znovu. A v posledním díle Čelistí se k tradičním přeřekům a myšlenkám bez pointy přidalo i pár přehmatů. Ale od toho jsme Čelisti, abychom to překousli.

Hlavním tématem večera byla pochopitelně Danova nevysvětlitelná fixace na fenomén Barbie ve filmu, ale ještě než byl odeslán na analýzu a kolonoskopii, rozhovořil se barvitě o nové pixarovce Coco, která posouvá hranice animačních možností, i když zároveň nikam neposouvá originalitu námětů vyhlášeného studia. Dospělejší témata v životě nezralé třicátnice přichází na přetřes ve filmu Paula, který si loni z Cannes odvezl Zlatou kameru pro nejlepší debut. Poctivá, inspirativní, detailní práce s anti-hrdinkou posouvá potenciálně iritující film o úroveň výš.

Na festivalový okruh patří i LGBT drama Na konci světa, které si od nás odneslo nálepku snaživé a nepříliš obratně zrežírované Zkrocené hory ze skotských vřesovišť. Jaký kontrast s o třídu působivějším LGBT filmem Call Me By Your Name, na který jménem zavoláme zanedlouho!

Příště opět na viděnou na filmově kritických blatech, která znamenají svět.

autoři: Vít Schmarc , Aleš Stuchlý , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.