Čelisti: Příchozí ptáčníci hledají svého hrdinu

11. listopad 2016

Zpěvné ptactvo zažívá v současné kinematografii neobvyklý boom. Po stopách podivného trendu se vydal filmově kritický magazín Čelisti.

Naše kroky vede už roky nutkavá touha najít v nejistém a proměnlivém světě hrdinu. Kdo to ale má být? Desmond Doss, který sice nevynalezl MS DOS, ale z pekla 2. světové války vynesl na ramenou 75 spolubojovníků? Sotva, protože heroický biopic Mela Gibsona Hacksaw Ridge je hodně slabomyslný a všechny své poklesky obaluje do tun orgánů a utržených končetin. Mela je to sice pěkná, ale po stránce filmových kvalit hodně pochybná. Tak trochu Jára Cimrman pro milovníky dynamické lidské anatomie.

Pak je tu Edward Snowden, který chtěl změnit svět, ale uvízl někde na půli. Podobně jako Oliver Stone. Ten sice našel svou další oblíbenou postavu kritického patriota, ale nedokázal jí dát fascinující punc svých nejlepších filmů. Nic, co by se vám vypálilo do sítnice a paměti jeho Snowden z plátna nevynáší. Je vaším hrdinou mladý histrión Xavier Dolan? Pro jeho fanoušky nebude Je to jen konec světa konec světa, ale nevylučujeme, že se budou bavit asi podobně jako při čtení této věty. Festival překřikování a afektu v nepříjemném detailu možná už není adolescentně narcistní, ale stále platí, že Dolana zajímá především Dolan, což místy evokuje… no jo, zas toho Cimrmana. A ano, má tam ptáčka.

Ptáčka angažoval i Denis Villeneuve. Pokud vás zajímá, jak kanárci napomáhají prvnímu kontaktu s mimozemskou civilizací, běžte na Příchozí. Pokud chcete vidět při práci jednoho z nejzručnějších současných režisérů, běžte na Příchozí. Pokud se chcete přesvědčit, že největší hrdinkou nového dílu Čelistí je Amy Adams… běžte… víte na co. Škoda, že superlativy vážně nelze aplikovat na scénář, který Příchozím podkopává nohy v mnoha momentech. Ale pořád je to jasný kandidát na sci-fi roku.

Další ptáčky (a jiné noční tvory) si ukážeme v dalším díle. Čelisti, vaše nelineární ornitologie ducha.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.