Čelisti: Rodinné posezení u mrtvého bazénu

21. únor 2016

Část čelistního výsadku ještě těžce tráví berlínské kariwursty, ale čas na nikoho nečeká a staví nám do cesty hned dvojici distribučních výzev. Po krátké vzpomínce na libé nebe nad i pod Berlinale, které letos vyzdobila především italská uprchlická pieta Oheň na moři a komorní tuniský klenot Hedi, přecházíme rovnou k bazénu mrtvol, fekálních fórů, romantických excesů a brutálních frků.

Komiksový puberťák Deadpool rozbil veškerá očekávání a přes noc se stal senzací – čelistní osádku jen trochu rozděluje názor, zda jde o přímý následek jeho výjimečných kvalit, nebo spíš chytlavého marketingu a přesného zacílení na současnou zálibu ve fanboy filmech.

Poměrně jasný konsenzus naopak panuje nad subtilními kvalitami Rodinného filmu Olma Omerzua, který trápí pejsky, dospívající a Karla Rodena. Nějakým zázrakem se z navenek krkolomně zauzleného rodinného dramatu podařilo udělat podmanivou, tlumenou a působivou sondu do citové křehkosti i rostoucího odcizení, která rezonuje dlouho po skončení titulků. Olmo potvrdil to, co jsme tušili – v jeho pevnosti není žádná noc příliš mladá a žádná emoce příliš umělá. Dramaturgicky vyvážený, vizuálně plnotučný a celkově zcela uspokojivý zážitek z filmu, který se nikdy příliš neuzavírá do sebe, ale ani se lacině neotevírá. To my rádi.

Příští díl věnujeme výhradně středečním tweetům Kanyeho Westa. Toho taky Ma Ma málo fackovala.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka