Čelisti: Teheránská tabu třeba přeléčit ředěným metanolem

14. červen 2018

Rozverná výprava do končin, kde dávají ajatolláhové dobrou noc, několik kilometrů pod zem i do míst, kde se pije tvrdý z plastu a následků nedohlédneš (doslova). To jsou Čelisti ve svém dalším čelním střetu s filmem.

Tentokrát ve znamení specifických komunit a pohnutých lidských osudů. Naše kroky nás zavedly do temných koutů Íránu, v nichž hrdinové rotoskopického animáku Teheránská tabu prožívají svoje malé osobní apokalypsy. Temný, snad až přehnaně ponurý snímek otevírá totalitní společnost z privátní perspektivy, ale trochu zápolí s vlastní strukturou i jednostrunností.

Došlo ale i na ženy s trochu jinými starostmi, než mají ty íránské. Debbie a její parťačky se musejí vypořádat s odkazem Dannyho Oceana a zábavné heist trilogie Stevena Soderbergha. A i když při tom sázejí na osvědčené karty, v jejich hře tentokrát dost chybí trumfy inteligentního scénáře a rafinovaného vyprávění. Zbývá tak all star ženské obsazení a touha publika sledovat loupeže (a honosné šatstvo).

Televizní film Dukla 61 umazal tragickou historii všedním dnem. Ale trochu nepřesvědčivě

Z filmu Dukla 61

Jen zřídka se stává, aby nějaký český televizní projekt strhl takovou lavinu pochval a euforie jako dvojdílný film Davida Ondříčka Dukla 61, který se věnuje staré, zapomenuté, ale o to působivější katastrofě v havířovském uhelném dole. Při požáru způsobeném nedbalostí tu v roce 1961 zahynulo 108 horníků. Šlo o největší důlní katastrofu na území Čech po skončení druhé světové války.

A po delší době dojde na veřejnoprávní sloj, která vydala dva pozoruhodné dvojdílné filmy. Dukla 61 je pohnutým pohledem nejen na dělnickou komunitu začátku 60. let, ale především na největší důlní katastrofu na území Československa od konce druhé světové války. A Metanol zase mapuje známou kauzu se smrtícím pančovaným alkoholem z roku 2012. Oba tituly se vymykají tématem i solidním zpracováním, oba se ale potýkají s neduhy domácí televizní tvorby, nedotaženou strukturou a dost nevyrovnanou stylizací.

Fárá se s nimi ale celkem dobře. Na další štamprlu z naší domácí palírny, kde metanolem nikdy nešetříme, vás pozveme už příští týden. Pít se bude slivovice z období jury!

autoři: Vít Schmarc , Aleš Stuchlý , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.