Čelisti: Tři billboardy kousek za Prčicí

19. leden 2018

Některé fenomény jsou do čelistní arény zcela nepřenosné. Například zámořskou kritikou adorovaný a Zlatými glóby ověnčený kus Martina McDonagha.

Ale ještě než jsme se začali vysvlékat dona(g)ha, pohroužil se Dan do ledové filmové lázně s názvem Nemilovaní. Jeden z filmových vrcholů loňského roku vychválil za jeho precizní a emocionálně náročný portrét světa zbaveného mateřské lásky a přirozeného soucitu.

Láska a soucit právě dvakrát nevystihují ani nový seriál Netflixu s poetickým názvem The End of the F***ing World. Hodně černá, sžíravá a svým způsobem jednostrunná britská odpověď na americká indiečka zaujme bizarním humorem i svéráznými postavičkami.

A konečně přijíždíme do Ebbingu v Missouri, kde si tvrdohlavá Frances McDormand věší své tři billboardy, které tepou místní policejní oddělení za liknavost při řešení vraždy. Skvělý dramatik s citem pro ostrou hranu komiky a tragédie Martin McDonagh tu spíš než jako přirozený pokračovatel poetiky bratří Coenů vychází coby snaživý řemeslník. V jeho díle jsou přítomné momenty čisté brilance i naprosté prvoplánovosti. Momenty chytlavé, ale i rozpačitě „vypsané“. Nakonec tak křiklavý vzkaz o z kořenů vyvrácené komunitě vyzní trochu do prázdna. Film to dobrý je… ale výjimečný?

Tak na to máme kousek za Prčicí jiná měřítka.

autoři: Vít Schmarc , Aleš Stuchlý , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.