Cena Jindřicha Chalupeckého ve finále, kdo ji získá?

22. březen 2013

Ve čtvrtek byli ve Veletržním paláci NG vyhlášeni finalisté 24. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého. Cena pro umělce do 35 let se po dvanácti letech vrací do prostoru Národní galerie. Z 80 kandidátů vybrala mezinárodní porota Danielu Baráčkovou, Aleše Čermáka, Václava Magida, Richarda Nikla a už potřetí také Dominika Langa.

Mezinárodní porota včele s kurátorem MoMA v New Yorku Christianem Rattemeyerem letos ocenila finálovou účastí především ty autory, kteří mají se svými riskantními projekty někdy malou šanci prosadit se na veřejnosti. „Daniela Baráčková ve svých projektech tematizuje své osobní zkušenosti a prožitky. Pracuje s různými médii, vytváří akce, obrazy, videa, instalace v široké škále projevů – od sociální interakce přes politizující vystoupení inscenovaná ve veřejném prostoru až po nejrůznější interpretace osobního vnímání reality. Aleš Čermák ve své práci spojuje jazyk, performanci a velký cit pro možnosti a význam tištěného slova jako alternativní formy dokumentace a distribuce. Václav Magid byl mezi finalisty vybrán na základě svých posledních projektů, které realizoval od poslední účasti na finále CJCH v roce 2010,“ představuje částečné plénum finalistů jeden z porotců Tomáš Lahoda.

Podobně jako Václav Magid, který ve svých pracích zkoumá vzájemné pozice umění, filozofie, estetiky a sociální sféry, má s účastí ve finále zkušenost také reprezentant ČR na posledním bienále v Benátkách Dominik Lang. „Ve svých instalacích uvažuje nad modernistickou tradicí a kombinuje ji se současnými způsoby prezentace. Nevystavuje jen umělecká díla, ale všímá si i jejich prostorové souvislosti. Je jedním z nejzajímavějších a nejslibnějších mladých umělců v ČR i na mezinárodní scéně.“

02852609.jpeg

Na mezinárodním poli se dle slov porotce Lahody pohybuje také méně známý mladý umělec Richard Nikl, který se tak generačně staví např. vedle Eda Atkinse nebo Olivera Larica. Jeho umění reflektuje nahodilost dnešních technologických sítí, fascinuje ho nekonečný proud obrazů a nepřetržité obměňování digitálního materiálu.

Téměř čtvrtstoletí existence CJCH zažívá v letošním roce velkou změnu v podobě návratu do prostor Národní galerie, odkud se v roce 2001 po konfliktu Davida Černého a tehdejšího ředitele galerie Milana Knížáka odebrala střídavě do Prahy a do Brna. A právě ve Veletržním paláci proběhne také výstava Finále 2013. „Výstava se tentokrát bude konat od 27. září do 1. prosince a bude to zde v 5. patře na ochozu malé dvorany. A zároveň bude mít výstavu společně s finalisty loňský laureát Vladimír Houdek,“ přibližuje jednu změnu předsedkyně Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová. Kolektiv organizátorů umělecké ceny letos plánuje téměř celoroční propagaci pěti finalistů a už potřetí připravil prezentační projekt 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst. Od května do října tak pětici finalistů představí v Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, Plzni a v Praze.

Letošní ročník ceny pokračuje v loni nastaveném trendu, kdy ceremoniál vyhlášení laureáta zaštiťuje divadelní režisér, po Vladimíru Morávkovi se této úlohy ujme David Jařab.
Další novinkou je založení Klubu přátel CJCH, jehož základnu tvoří dosavadní laureáti, finalisté, členové všech porot a členové Společnosti Jindřicha Chalupeckého. Zatím jde o 150 lidí a tento klub se postupně rozroste o lidi z širší veřejnosti,“ kompletuje novinky aktuálního ročníku CJCH Lenka Lindaurová, přičemž připojuje další – organizování mezinárodního kolokvia na téma českého výtvarného umění v 90. letech s názvem Začátek současnosti.

02852608.jpeg

Vyhlášení vítěze 24. ročníku CJCH se dočkáme 15. listopadu.

Spustit audio