Čerstvá nobelistka Annie Ernaux píše o nerovnosti, ale postavy nesoudí. Inspirovala Édouarda Louise

12. říjen 2022

Francouzská spisovatelka Annie Ernaux získala před pár dny Nobelovu cenu za literaturu. Nakladatelství Host vydalo letos překlad její knihy Roky. Tento měsíc má také premiéru snímek Událost natočený podle její novely, který získal letos na festivalu v Benátkách cenu za nejlepší film. Kdo je Annie Ernaux? Co do literatury přináší a o čem píše? O tom si ve studiu povídaly redaktorky Hana Řičicová a Eva Svobodová.

„Annie Ernaux k lidem a událostem, o kterých píše, přistupuje vždycky nesoudivě a zasazuje je do kontextu,“ popisuje její tvorbu Hana. „Po získání Nobelovy ceny ve svém projevu mluvila o zodpovědnosti pokračovat v boji proti nespravedlnostem a bezpráví, které se týkají žen ale i dalších skupin. Ernaux má jasnou pozici ze které k nám hovoří. Člověk zároveň nemá pocit, že by nás poučovala. Nepřichází zvěstovat něco, co jsme my ostatní nepochopili,“ popisuje spisovatelku Eva. „Nepřichází ze svrchované pozice, kdy už podnikla sociální mobilitu. To je například můj problém s jejím následovníkem Didierem Eribonem,“ dodává Hana.

Obě redaktorky se shodují, že se k autorce dostaly právě přes tvorbu Didiera Eribona a Édouarda Louise, kteří na Ernaux navazují. Toto zpětné čtení je často typické i ve Francii. Annie Ernaux se proslavila v 80. letech. Je ale velmi oblíbená i u mladých lidí, kteří čtou jak její starší, tak novější tvorbu.

Diváci se k autorce mohou dostat i prostřednictvím filmu Událost, který zachycuje její zkušenost s nelegální interrupcí na začátku 60. let ve Francii. „Na šedesátá léta máme tendenci vzpomínat jako na rozjuchanou dobu a vlastně to tak v rámci reprodukční spravedlnosti nebylo,“ popisuje první dojmy ze snímku Hana. Ve filmu se propojují dvě nejzásadnější témata Annie Ernaux, kterými jsou téma sociální nerovnosti a feminismus. „Bylo by špatné si myslet, že je to nějaká laciná propotratová agitka. Ten film je i o juvenilní sexualitě žen, o jejich touhách,“ upozorňuje Eva.

Poslechněte si celý rozhovor Evy Svobodové a Hany Řičicové dozvíte se víc o filmu Událost, o metodě, kterou Annie Ernaux píše, i o jejích jednotlivých knihách.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.