Češi jsou jako kokosy – venku tvrdí, vevnitř jemní

23. březen 2022

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, přivítaly Raphaela, který se až z dalekého Bostonu dostal do Prahy.

Raphael popisoval na přání zvědavých moderátorek, proč si ze všech zemí světa vybral pro svůj život zrovna Čechy. Někdo mu totiž řekl, že v Praze jsou nízké životní náklady. Neřekl mu však, že je tomu tak jen za předpokladu, že vyděláváte americké peníze. Raphael si tedy zpočátku vydělával jako každý druhý Amík – vyučoval češtinu a až časem zakotvil u byznysu s tramvajemi. 

Zuzana s Ivanou se doptávaly, co se Raphaelovi v zemi mléka a strdí líbí, a co naopak ne. Raphaelovi se zamlouvá zcela odlišná kulturní zkušenost a to, že jsou Češi jako kokosy uzavření a tvrdí, ale srdeční a přívětiví při dlouhodobějším kontaktu. Američany považuje za opak ti jsou naopak broskvemi – přívětiví zvenčí, ale tvrdí uvnitř.

Buchty s hostem probraly nejedno téma jak se rozbíjí kokos, proč se u nás dávají kapři do vany, co znamená fráze in dubio pro reo, jaký je rozdíl mezi chatou a chalupou, proč se v tomto století používá v civilizovaném světě pomlázka, jaká jsou úskalí adjektiva exotický a mohlo se jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba přijdete na to, že ne každému šmakuje česká národní památka smažák.

Spustit audio