Češi na Slováky občas koukají jako na ušlechtilé divochy, říká sociolog Dominik Želinský

19. září 2022

Při příležitosti třicátého výročí rozpadu Československa na Wavu přinášíme sérii rozhovorů se zajímavými slovenskými osobnostmi. Tentokrát jsme si na dálku popovídali se sociologem, literárním kritikem a básníkem Dominikem Želinským z Kodaňské univerzity. Dá se na vztah mezi Čechy a Slováky dívat kolonialistickou perspektivou? Jaké mocenské dynamiky mezi sebou tyto dva národy historicky měly? A jak Češi Slováky zobrazují v popkultuře?

„Na projekt Československa se od začátku koukalo trochu víc jako na vyvrcholení českých dějin, jako dovršení českého boje o sebeurčení,“ vysvětluje Želinský, kde debaty o mocenských dynamikách v Československu začínají.

„Na Slovensko navíc po vzniku společenského státu přišlo enormní množství Čechů, kteří tam začali obhospodařovat administrativu nebo třeba armádu, v tomhle to pro Slováky mohlo působit jako kolonialismus. I přes to ale to označení není úplně vhodné. Samozřejmě, že u nás bylo mnoho podporovatelů myšlenky společného státu. Češi na to ale prostě občas zapomněli. Můj oblíbený příklad je třeba Milan Kundera, který ve svých textech mluvil o Československu a přitom myslel jenom na Čechy,“ dodává.

V současnosti si podle něj Češi rádi přivlastňují to dobré ze Slovenska – jako třeba prezidentku Čaputovou. Slovenské herečky zase čeští režiséři rády obsazují do specifických rolí.

Jaké postavy hrávají slovenské herečky Vica Kerekes nebo Táňa Pauhofová? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.