Česká města staví městské byty. Jak to probíhá v Českých Budějovicích?

31. březen 2022

Studio Malý Chmel navrhlo bytové domy do Českých Budějovic. Jak se tam bude bydlet, kolik bude nájem a v čem budou lepší než jiné byty? O tom jsme mluvili v tomto Bourání s Miroslavem Chmelem, Zdeňkem Chmelem a Danem Struhaříkem.

V Českých Budějovicích by chtěl žít každý. Ovšem ještě víc lidí chce žít v jejich okolí. Město se tím pádem rozlézá do jihočeské přírody a nese to řadu nepříjemných důsledků. „Je tam obrovské množství aut, které každý ráno přijíždějí a každé odpoledne odjíždějí. Dochází ke znehodnocování krajiny kolem města,“ říká architekt Zdeněk Chmel, který se v Českých Budějovicích narodil a žije. I když ostatní členové studia Malý Chmel pracují v Brně, Olomouci a Praze a staví na Šumavě i na Moravě.

I to je důvod, proč nabídnout lidem kvalitní bydlení přímo ve městě. Co dalšího k tomu vede? Pro koho České Budějovice staví? A jakou formu dali projektu architekti? Soubor 4 Dvory nabídne hlavně promyšlený prostor –⁠⁠⁠ v bytech, ve společných částech domů i kolem nich. Dosáhnout se toho prý dá i obyčejnými prostředky. Jde to skutečně? A proč to tak nedělají všichni developeři? Architekti to vysvětlují v Bourání. „Je to takový náš manifest bydlení,“ říká Daniel Struhařík o plánovaném souboru.

Probrali jsme i další jejich projekty – rekonstrukce Domu umění v Českých Budějovicích (odkaz dumumenicb.cz), rodinné domy, školu v Nezamyslicích. Zdeněk a Miroslav Chmelovi jsou bratři a mluvili jsme i tom, jak se jim spolupracuje, o jihočeském patriotismu a o superpálivém kuřeti Vindaloo. Neboť i to sehrálo svou roli.

Bourání o dobrém bydlení a jiném – s bratry Chmelovými a Danem Struhaříkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka