České filmové pohádky? Měly by opustit středověkou fantazii a podívat se do současnosti

22. květen 2023

Kompot si tentokrát do studia přizval autorku podcastu Vlna Hanu Řičicovou, aby společně s ní zhodnotil české pohádky. Jak moderátory v dětství ovlivnil Zdeněk Troška, proč byla Saxana první československá Manic Pixie Dream Girl a kdo z moderátorů nemá rád vše spojené s Werichem? Poslechněte si celý díl.

Podle žebříčku nejlepších českých pohádkových filmů, který vytvořil filmový server Kinobox, je nejpovedenější pohádkou počin Hynka Bočana S čerty nejsou žerty. Populární snímek inspirovaný předlohou Boženy Němcové však ani Šimon ani Hanka úplně nemusí.

Místo něj se tak zaměřili například na osm let starý film Alice Nellis Sedmero krkavců, který navazuje na dílo Boženy Němcové také. Ten je výjimečný především tím, že jako jedna z mála nových pohádek je natočená kultivovaným způsobem, nabízí skutečnou zábavu jak pro děti, tak i starší diváctvo, a zároveň je zasazená do historického fantaskního světa, který nepůsobí lacině.

Právě na rozpočtech se totiž v dnešní době „vyseká“ většina pohádkové tvorby. „Například kostýmy jsou vždy z nějakého prehistorického fundusu a herci se v nich dají pokaždé jen do trošku jiného ateliéru,“ směje se Hana se Šimonem, když hodnotí vánoční pohádky, které každý rok už tradičně točí Česká televize. Je však nějaká šance natočit s omezeným rozpočtem opravdu kvalitní dílo? Řešením by mohlo být zasazení děje do současnosti.

Podpořte Kompot v anketě Podcast roku! Hlasujte pro něj do 5. června na webu podcastroku.cz.

To bylo ostatně klíčem k úspěchu starších pohádek, které Hanu se Šimonem ovlivnily, jako je například Lucie, postrach ulice nebo Chobotnice z II. patra. Pocit opuštění a outsiderství je aktuální téma v každé době. O to víc je „cool“ Saxana, která působí ve výčtu pasivních a zlých ženských postav v českých pohádkách jako zjevení. Proč podle Hany české pohádky posilují narativ „ženy nenávidí ženy“ a proč chybí českým pohádkám pocit solidarity, si poslechněte už teď.

Které hlášky z českých pohádek si dosud pamatujeme? Ve kterém filmu Zdeňka Trošky hraje Michaela Kuklová špatně jen v jediném záběru? A které knihy je dobré si v dnešní době přečíst? To všechno zjistíte v novém Kompotu, který můžete sledovat i na Instagramu!

Spustit audio