Česko skladištěm Evropy. Proč zboží cestuje sem a tam a co se skrývá uvnitř obrovských hal?

3. září 2020

Proč je Česko „skladiště Evropy“? A co je vlastně v obřích halách? „Uvnitř krabic jsou krabice,“ říká architekt Martin Špičák. S kolegy Kateřinou Frejlachovou, Tadeášem Říhou a Miroslavem Pazderou prozkoumali útroby logistických areálů a před rokem o tématu připravili výstavu v galerii VI PER. Teď vyšla kniha Ocelová města: Architektura logistiky ve střední a východní Evropě. O ní jsme mluvili v tomto Bourání.

Zboží se vyrobí v Číně. Cestuje lodí do Hamburku. Pak vlakem do Norimberku, potom kamionem do skladiště v západních Čechách. Tam se přebalí a vrací se do Německa. A pak třeba zase ke koncovému zákazníkovi v Česku. Proč věci cestují sem a tam? „Cena dopravy se srazila na minimum, takže se to vyplácí,“ vysvětluje Špičák.

Kniha Ocelová města nabízí trochu pochmurné čtení. O kamionech, záborech půdy, světelném smogu, o tvrdých pracovních podmínkách sezonních zaměstnanců ve skladech. O tom, jak na pustém západě Čech vznikají haly a ubytovny, kde je často víc dělníků než obyvatel v přilehlé vesnici. Je tu i deníkový záznam jednoho pracovníka – u něj se dá i trochu zasmát. „Rozhodli jsme se tak trochu investigativně rozklíčovat, co to znamená, že máme bílé haly podél dálnic,“ říká Frejlachová.

Tadeáš Říha, Martin Špičák a Kateřina Frejlachová

Všichni čtyři jsou architekti. Teorii se věnují ve volném čase, jinak všichni pracují v projekční praxi. Martin Špičák na Institutu plánování a rozvoje chystá revitalizaci Vítězného náměstí v pražských Dejvicích. Vysvětluje, jak se tu bude využívat dešťová voda a že zmizí bariéry. Také Kateřina Frejlachová se zabývá veřejným prostorem v soukromém studiu MCA.

Tadeáš Říha pracuje už čtyři roky v Londýně v ateliéru 6a, který projektuje hlavně kulturní stavby a sbírá úspěchy. Naposledy s galerií ve městě Milton Keynes, modernistickém městě uměle vybudovaném v 70. letech nedaleko Londýna.

„Uvnitř krabic jsou krabice,“ říká architekt Martin Špičák, jeden z editorů knihy Ocelová města: Architektura logistiky ve střední a východní Evropě (snímek z Amazonu Dobrovíz)

Co je uvnitř logistických hal? Jak putuje zboží? Jak se žije mladým architektům v Praze, Tokiu a Londýně? A na co se připravit, pokud se právě v Londýně rozhodnete žít na lodi? Poslechněte si Bourání.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.