Cestovatelka Mon v Casablance: Na cestách jsem se naučila víc, než kdybych ve škole dávala pozor

12. březen 2018

Bez peněz, bez plánu a beze strachu. Tři roky na cestě, 25 000 nastopovaných kilometrů a přes 30 zemí má za sebou Češka Monika, která si říká zkráceně Mon a která jde do všeho po hlavě.

„Lidi o mně říkají, že jsem neřízená střela,“ konstatuje cestovatelka, kuchařka a svérázná bloggerka Mon. Jak její celé cestování začalo, si ale sama moc nepamatuje. Jednou ráno se probudila a zjistila, že si během jednoho divočejšího večírku s polskými spolubydlícími koupila letenku do Bangkoku. „Cestovat jsem chtěla dlouho, ale nikdy jsem se nemohla odhodlat. Alkohol trochu pomohl…“

I'MON da road. Jaký si to uděláš, takový to máš

Z rodného Zlína odešla hned po střední škole, kterou stěží dodělala. „Maturitu jsem ale nikdy nevyužila. Jazyky jsou třeba důležité, ale víc jsem se naučila na cestách než ve škole, kdybych dávala pozor. Od lidí se naučíš nejvíc.“ V Anglii našla životní partnerku i „ideální zaměstnání, kde lze sprostě nadávat, chodit do práce s kocovinou, nabalovat holky a ještě k tomu jíst výborné jídlo“. Když se jí ale vztah rozpadl, nechala dosavadní život za sebou a vyrazila na cesty. Do Česka se nehodlala vrátit. Od té doby stopuje s nápisem na ceduli „Around The World“. A píše o svých zážitcích na svém blogu.

Hit the road, Mon

V jihovýchodní Asii zůstala 4 měsíce, našla si tam dobrovolnické zaměstnání, pak následoval autostop napříč Evropou, ve Švýcarsku se poprvé dojala natolik, že přemýšlela o tom, že by tam chtěla zůstat žít. „Hrozně se mi líbily okolní hory a celá ta venkovská idyla. Našla jsem si tam práci a za tři týdny bylo všechno jinak. Zjistila jsem, že mě to tam totálně m*dá,“ říká bez obalu Mon. Na Islandu pracovala na ovčí farmě, projela Kanadu, kde se znovu zamilovala. „Do Spojených států nepáchnu, dokud bude Trump prezident,“ říká striktně. Proto USA přeskočila a navštívila Střední Ameriku, kde podnikla mimo jiné několik výstupů na vulkány. O nejsilnějších zážitcích mluví v cestovatelské a outdoorové Casablance. Poslechněte si to.

I'MON da road. Jaký si to uděláš, takový to máš
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.