Chápete, co si myslí a prožívají lidé okolo vás? Nebo trpíte poruchou mentalizace?

2. březen 2018

Mentalizace je schopnost správně rozumět tomu, co prožíváme, co si myslíme a co asi tak prožívají a myslí si lidé kolem nás. Základy mentalizace bychom měli dostat v dětství, učíme se však i v dospělosti. Učení mentalizaci může být důležitou složkou terapie například u osob s hraniční poruchou osobnosti, ale nejen u nich.

„Ukázkou narušené mentalizace může být situace, kdy muž telefonuje ženě a ta mu telefon nezvedne. Zatímco ona má v tu chvíli důležitou schůzku v práci, on si myslí, že mu telefon nebere proto, že ho už nemá ráda, protože s ním nechce mluvit, nebo proto, že je mu právě nevěrná,“ popisuje, jak to může v praxi vypadat, když někdo neumí moc dobře mentalizovat, psycholog Jakub Kuchař v Diagnóze F. V myšlenkách muže z našeho příkladu se mezitím začíná roztáčet kolotoč domněnek, z nějž není snadné se vymanit. 

Jakub Kuchař

Ačkoliv nácvik mentalizace může být efektivní součástí terapie například u osob s hraniční poruchou osobnosti, objevuje se i v terapii lidí bez psychiatrické diagnózy. „Psychoterapie byla původně spojována s léčbou psychiatrických diagnóz, ovšem má růstový potenciál i pro lidi s běžnými obtížemi a to se týká i mentalizace,“ říká psycholog. A přestože to, že jde člověk k terapeutovi, už dnes zdaleka nemá tak negativní konotace jako před lety či za minulého režimu, určitý ostych u svých pacientů vnímá psycholog i dnes. „Lidé moc nemluví o tom, že chodí k psychologovi, nebo to říkají jen svým nejbližším,“ popisuje svou zkušenost.

O mentalizaci, o normálních lidech v terapii i o tom, co dělat, když nám terapeut nesedne, byl rozhovor Diagnózy F s psychologem a šéfredaktorem časopisu Psychoanalýza dnes Mgr. Jakubem Kuchařem. Poslechněte si záznam rozhovoru.

Odkazy:

Mgr. Jakub Kuchař https://jakubkuchar.cz/
Časopis Psychoanalýza dnes http://psychoanalyzadnes.cz/

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.