Charli XCX je na Sucker za přidrzlou teenagerku

6. leden 2015

Britská zpěvačka Charli XCX bude na letopočet 2014 určitě vzpomínat v dobrém. Byl to totiž rok jejího velkého komerčního průlomu. S Iggy Azaelou natočila letní hit číslo jedna Fancy a žebříčkově se konečně prosadila i sólově díky skladbě Boom Clap. Zaslouženě, dlužno dodat, protože v zástupu prefabrikovaných hvězdiček současné mainstreamové electro-popové vlny působí letos dvaadvacetiletá Charlotte Emma Aitchison jako zjevení ojedinělého talentu i hudební vize. A její druhé studiové album Sucker vydané na poslední chvíli v roce 2014 to rozhodně potvrzuje.

„F*ck you, sucker“ jsou první slova, která na desce uslyšíte, takže nepochybujte, že Charli XCX rozhodně nemíní ustoupit z role zpruzené teenagerky, kterou tak ráda hraje ve svých klipech. Její první americký Top 10 hit Boom Clap možná prorazil díky romantickému filmu Hvězdy nám nepřály, nicméně následné singly Break the Rules nebo Breaking Up už těží ze spojení ukřičených refrénů a rockové dynamiky transformované do syntetizované současnosti. Zatímco na loňském debutu True Romance se snažila honit několik zajíců najednou, na novince rozumně uznala, že její doménou je něco, co by se dalo popsat jako pop-punk na stereoidech.

Žádný strach, na rozdíl od třeba falešných rebelek, jako jsou Avril Lavigne nebo Kesha, je u Charli její „attitude“ podstatně uvěřitelnější. Na novém albu navíc přitaká svým britským kořenům (London Queen) a mezi nejsilnějšími inspiracemi prý byl post-punkový projekt Bow Wow Wow nechvalně proslulého impresária Malcolma McLarena. A pokud jste doma v britpopu z poloviny 90. let, určitě si vzpomenete na dvojici Shampoo, která podobně nakažlivý mix žvýkačkového punku míchala přesně před dvaceti lety.

O blyštivý zvukový design alba Sucker se znovu stará tým švédských a norských producentů (Stargate, Patrik Berger nebo Andrew Wyatt z Miike Snow), je tu ale také několik nečekaných jmen – Greg Kurstin (spolupracovník Lily Allen či Tegan & Sara), Rivers Cuomo z Weezer nebo Rostam Batmanglij z Vampire Weekend. Jejich zapojení dokazuje, že Charli XCX nehodlá stát na místě. Nicméně příspěvky všech zmíněných se krčí ke konci čtyřicetiminutové stopáže alba a Caught In the Middle nebo Need Yr Love vás zachrání, když máte pocit, že už další vykřikovaný refrén neunesete. Tady je asi největší slabina Sucker – když Charli XCX už našla na své druhé desce svoji ideální polohu, málokdy je ochotná ji opustit.

03286357.jpeg

Ať už Charli XCX cituje Ramones, nebo odhaluje svůj j-popový fetiš, vždy před sebou máte sebevědomou zpěvačku, která moc dobře ví, co a proč dělá. Na Sucker se jednoduše zrodila popová hvězda, která má ale zároveň ve svých dvaadvaceti letech ještě značné rezervy. Sucker figuruje mezi deskami roku v Rolling Stone i Billboardu, přesto máte pocit, že Charli XCX má to nejlepší ještě před sebou.

Hodnocení: 80 %
Charli XCX – Sucker (Asylum Records / Atlantic Records)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.