Charlie mě kousnul. Patří legendární kousací incident do muzea kyberumění?

24. květen 2021
Fenomem

Virální video Charlie bit my finger – again! asi už brzy zmizí z YouTube, o víkendu se v internetové aukci vydražilo jako kyberumění za 760 tisíc dolarů, tedy skoro 16 milionů korun, a je možné, že ho už brzy budeme vídat jen v muzeích, kam zaplatíme vstupné.

Charlie bit my finger – again! trvá 55 vteřin a jsou na něm dva kluci z rodiny Davies-Carrů sedící v křesle kdesi ve Velké Británii – tříletý Harry a roční Charlie. Druhý jmenovaný brášku kousne do prstu, což Harry okomentuje. Vzápětí mu ale sám strčí prst do pusy a Charlie ho znovu kousne, což má za následek Harryho pláč a vyčítavý komentář, že to opravdu bolelo. Scénku korunuje zlomyslný, ale roztomilý smích malého Charlieho, patrně hlavní důvod, proč se video stalo virálem.

Video umístil tatínek kluků na YouTube 22. května 2007 a pak ho chtěl smazat, ale zjistil, že sbírá tisíce zhlédnutí. První milion přišel na konci roku 2007, v říjnu 2008 se stalo nejpopulárnějším videem na YouTube a v čele žebříčku vydrželo dva roky. Než se na konci května Charlie bit my finger – again! stalo majetkem sběratele kyberumění a z YouTube zmizelo, nasbíralo 882 milionů zhlédnutí.

Meme k virálu Charlie bit my finger – again!

Rodina Davies-Carrů zveřejňovala i další videa z života kluků i jejich nemladšího bratříčka Jaspera a není tajemstvím, že z videa nebo různých reklamních smluv příjemně zbohatli. Teď jim tedy video vydělalo další peníze jako sběratelský kousek – stalo se mimochodem přesně na čtrnácté narozeniny virálu.

Poslechněte si nejnovější vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč byl někdo ochotný dát za padesátivteřinový klip v přepočtu 16 milionů korun. Koho Charlie kousnul, bolelo ho to a co na to říkal Justin Bieber? A proč to nakonec nejméně mrzelo rodiče obou kluků?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.