Chci nastartovat kritické myšlení mladé generace. Tomáš Rafa publikuje videa o rasismu a homofobii

10. říjen 2022

Do konce října probíhá přehlídka Fotograf festival, jejíž letošní ročník se věnuje se vzestupu populistických a krajně pravicových tendencí. Na jedné z aktuálních výstav ve Fotograf Gallery v Praze prezentoval slovenský umělec Tomáš Rafa svůj archiv videí a fotografií s názvem Nový nacionalizmus. Od roku 2009 ho rozšiřuje o záznamy z demonstrací, uprchlické krize nebo válečných konfliktů.

„Určitě je způsob, jak otevřít diskuzi mezi jednou a druhou stranou,“ říká o platformě postpravda.sk její iniciátor a autor videí a fotografií. Reportážně uchopený materiál často přímo z demonstrací nebo různých veřejných akci pokrývá témata jako rasismus nebo homofobie.

„Videa uveřejňuji bez svého komentáře. V současnosti je publikuji spolu s úvahami a eseji nejrůznějších autorů a autorek,“ mluví Rafa o textech, kterými odborníci a odbornice z oblasti sociologie nebo psychologie dodávají kontext jednotlivým filmům.

S natáčením a fotografováním začal při jedné ze svých uměleckých aktivit na Slovensku. „Ještě jako student umění v Banské Bystrici jsem natočil jednu krátkou performanci u segregační zdi. Zahrál jsem si tam s dětmi z romské komunity fotbal a to video uveřejnil online,“ popisuje Tomáš. „Tenhle formát jsem pak rozvíjel na protestech a demonstracích ultra pravicové scény jak na Slovensku, tak i v Maďarsku, Polsku nebo České republice,“ dodává autor.

Vedle demonstrací se v roce 2014 Rafa dostal na Ukrajinu a o rok později zaznamenal část uprchlické krize. „Na tzv. Balkánské cestě jsem zachytil klíčové momenty, kdy skupiny utečenců čekají na transport do Rakouska nebo Německa,“ přibližuje umělec svou cestu.

Komu je platforma postpravda.sk určená a jak se videoarchiv Nový nacionalizmus šířil na YouTube? To se dozvíte v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka