Chtěla jsem vyrábět veganskou zmrzlinu s plnější chutí a co nejčistším složením, říká zmrzlinářka Lalika Podulka

23. květen 2022
Ve vlastní šťávě

Během začátků covidové pandemie mnoho jednotlivců i podniků trochu pozměnilo svoje zaměření. Lalika Podulka se jako milovnice zmrzliny právě v tomhle období rozhodla, že bude nejlepší se zmrzlinářské výrobě začít věnovat naplno, a překvapivě se jí to i přes začátky v době, která gastru tak docela nepřála, povedlo.

„Jako velkému milovníkovi zmrzliny mi veganská chyběla. Taky jsem chtěla vyrobit zmrzlinu, která by nějakým způsobem byla jiná, chtěla jsem, aby byla z kvalitních surovin a měla plnější chuť než běžné veganské zmrzliny.“ Postupným ochutnáváním ostatních možností Lalika zjistila, že mohou být z různých hotových základů, ale také existují i zmrzlinárny, které zmrzlinu vyrábí z normálních surovin, jaké známe z domova. S tím rozdílem, že doma obvykle nemíváme kvalitní zmrzlinový stroj, který s výsledkem dost pomůže.

„Nemáme tam přidané žádné gumy, zlepšováky ani barviva. Chtěla jsem, aby byla taková zdravější – třeba já jím zmrzliny docela hodně, tak aby mi to nějak neškodilo,“ říká s úsměvem Podulka. Zmrzlina je sice pořád zmrzlina, tedy dezert, ale stejně jako je rozdíl mezi domácím koláčem a kupovanou sušenkou, je rozdíl i mezi malovýrobou a velkými zmrzlinovými koncerny.

„Základem zmrzliny je kvalitní mléko, tedy veganské, ať už z ořechů nebo ovesné… Často se dělá z připravených základů, smícháte jen prášek s mlékem nebo vodou a je hotovo. My si mixujeme kešu ořechy se strouhaným kokosem. To je ta kvalita, že člověk nejdřív vybírá suroviny a pak si je i zpracovává – úplně od začátku.“

Právě „mléko“ je pro zmrzlinu, tedy tu, která není sorbetem (ovocné zmrzliny bez mléčných přísad, které bývají veganské i v klasických zmrzlinárnách, pozn. red.) zásadní – dodává jí na chuti, krémovitosti i jemnosti. A právě její nedostatek byl impuls k vlastní výrobě.

Imaginární zmrzlina od Laliky Podulky

Po zkušebním období, kdy zmrzlinu s kolegou Pavlem Pospíšilem prodávali na různých festivalech nebo ji rozváželi, začali pracovat na otevření vlastní provozovny – aby změnili do té doby zmrzlinárnu nazvanou Imaginární zmrzlina na reálný podnik, kam si člověk pro kornoutek může dojít kdykoli. A hlavně, aby měli svoje ideální místo pro výrobu, kde se vždycky najdou osvědčené hity.

„My jsme to postavili na tom, že budeme mít postavený nějaký základ, na který je spoleh, který je rozšířen o týdenní nabídku podle sezonních nebo kalendářních událostí. V tuhle chvíli je to kakao, malina, mačča a vanilka,“ říká spoluprovozovatel zmrzlinárny Petr Václav, který se připojil později a tvoří s Lalikou Podulkou aktuální zmrzlinářský tandem.

Zmrzlinárna zanedlouho oslaví první rok ostrého provozu a zdá se, že netradičním příchutím zdaleka není konec. Poslechněte si celý rozhovor s jejími provozovateli Lalikou Podulkou a Petrem Václavem!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.