Chvíli animální ambient, chvíli romantismus. Daniel Blumberg se na pronikavé desce obrátil do sebe

16. srpen 2023

Britský hudebník Daniel Blumberg vždy vzdoroval tradičnímu písničkářství. Přestože je titulní skladba jeho průlomové desky Minus srdcervoucí baladou, Blumberg se nikdy nespokojoval s jednoduchými cestami a svou nejslavnější skladbu dnes neváhá naživo přepracovávat do násobné délky, což přináší ještě intenzivnější prožitky. Aktuální album GUT svým názvem odkazuje k vnitřnostem a deska sama je pozoruhodným vyjádřením vlastní tělesnosti i emoční zranitelnosti.

Na albu se přibližuje estetice i síle finálních desek Scotta Walkera, solitéra, který je zároveň autorem hudby k filmu Childhood of a Leader. A s jeho režisérem Bradym Corbetem teď Blumberg pracuje na doprovodu jeho nového filmu. Walkerovo jméno by nicméně nemělo zastínit fakt, že Blumberg operuje s osobitým rejstříkem a na desce se mu podařilo zachytit křehkou, zraňující temnotu, která ale nabízí i prostor pro očistnou katarzi.

Tu, minimálně textově, přináší i nová deska floridské kapely As Friends Rust. Dostala název Any Joy, že to ale nebude až tak o radostech života, napovídá už její obal s vykopaným hrobem. Zpěvák Damien Moyal ve svých textech vždy reflektoval silné emoční prožitky a As Friends Rust vznikli v polovině 90. let hlavně proto, aby v mnohém strohý a nekompromisní odkaz jeho dřívější kapely Culture dostal i přístupnější kontury a to zejména hudebně. Nová deska v tomto poslání pokračuje a i po téměř třiceti letech od vzniku kapely zní aktuálně a současně.

O jaké radosti tedy zpívají As Friends Rust na své nové nahrávce? Proč má tolik kapel z 90. let pořád potřebu vydávat desky? A proč naopak současné mladé kapely chtějí znít jako ty z devadesátek? Odpoví vám Modeláři!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.