Chyba je kámoš, nebojme se zkoušet. Jak hledat svůj talent?

13. říjen 2022

Studovna se tentokrát přesunula na EduFestival, kde proběhla debata na téma role školy v identifikaci a rozvoji talentu. Debatovali mluvčí informačního centra o vzdělávání EduIn Pavla Lioliasová, učitel matematiky a držitel ocenění Zlatý Ámos 2022 Marek Valášek, učitel a vítěz druhého místa na Global Teacher Prize Czech Republic 2022 Daniel Pražák, publicista a pedagog Bob Kartous a zakladatel projektu Education.cz Tomáš Jízdný.

„Každý má talent, jen je potřeba ho objevit,“ říká Tomáš Jízdný v úvodu diskuze o tom, co to talent vůbec je. „Často v tom hrají roli rodiče a nebo snad někdy i škola. Přijde mi, že člověk by měl zkoušet s odvahou a vědomím toho, že selhávat je v pořádku,“ radí Daniel Pražák a říká, že důležité je zkoušet a rozvíjet to, co nás baví.

Čtěte také

„Rodiče jsou klíčoví,“ dodává Bob Kartous a sdílí zkušenost s dáváním svobody k objevování vlastním dětem. Diskutujeme nad rolí učitele a možnostmi studentů, kteří by měli svůj talent hledat.

„Nebojte se chybovat, je to proces učení a jenom tím si vyzkoušíte, v čem jste dobří a co vás bude bavit,“ dává závěrečný tip Pražák. „Chyba je kámoš, nebojme se zkoušet,“ doplňuje Pavla Lioliasová.

„Dejte tomu trochu času. To, že mi to nepůjde hned napoprvé, neznamená, že mě to nemůže chytnout napodruhé, napotřetí nebo napopáté,“ zdůrazňuje Marek Valášek. „Pokud v tom někdo úplně tápe, jsou zdarma dostupné online kariérní testy,“ nabízí jeden z možných nástrojů Jízdný.

Poslechněte si speciální díl Studovny, která přináší sestřih z debaty EduFestivalu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.