Chybí nám to, co nás přitahuje na druhých? Každý máme jiné talenty a slabiny, hledáme celistvost

16. listopad 2021

„Být každý jiný je výhodné pro přežití druhu, vzniklo to evolucí, každý je specializovaný,“ říká v Balancu psychoterapeut a lektor MUDr. Tomáš Morcinek. Asi jste na to narazili, nechápete, jak někoho může rozplakat film. Jak to, že někdo vnímá x odstínů červené, a vy vidíte jen dva? Někdo pořád analyzuje, jiný koná. Někdo prožívá a rychle mění emoce, jiný je flegmatický. Různé vnímání a prožívání má své funkce, poznat ho pomůže ve vztazích i v práci.

„Často nás přitahují lidé, kteří mají v mnohém opačné rysy. Hledáme totiž celistvost.“ Lidé se na základě protikladů mohou seznámit. Co vás na něm / na ní zaujalo? Bylo to něco, co nemáte a chcete? Umělecké ambice, stabilita, sebevědomí?

Druzí lidé nás mohou naučit a předat novým dovednostem i myšlenkám. Na druhou stranu i určitá podobnost je něčím, co nás může k druhým přitahovat. Vrána k vráně sedá, protože je jim spolu dobře.

Čtěte také

„V první fázi života se potřebujeme zabydlet ve fyzickém světě. Práce, dům, rodina. Ale nejhlubší naplnění to nepřinese,“ parafrázuje myšlenky C. G. Junga doktor Morcinek. Každý jsme jiný, samozřejmě. Ale mnoho z nás žije první část života orientovanou na materiální svět. Chceme práci, zabezpečit se, rodinu, dům či chatu. Pak zjistíme, že nás to nečiní spokojenými, a může přijít krize středního věku.

Tu lze zvládnout lépe či hůře. Někdo se bojí ztráty mládí a snaží se držet krok, jiný opustí rodinu a práci. Každopádně je to příležitost ke změně, najít a rozvinout věci, které nám chybí, a stát se celistvějšími. Neznamená to ale usilovat o dokonalost, je dobré být k sobě laskaví. 

Pusťte si celý rozhovor o prožívání, vnímání, protikladech a krizi středního věku.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.