Syndrom podvodníka. Proč někteří lidé vidí za svým úspěchem náhodu a nevěří sami sobě?

6. říjen 2020

„Důležitost práce se mění v průběhu života, každý to má jinak. Občas se musíme zastavit a uvědomit si, jestli žijeme to, co chceme,“ říká v pořadu Balanc Zdeňka Voštová, terapeutka, mediátorka a lektorka. Pracovnímu úspěchu mnozí podřídí celý život. I když jsou úspěšní a odborníci, připadají si nedostateční a zásluhy přičítají náhodě, okolnostem nebo je snižují. Říká se tomu impostor syndrom, syndrom podvodníka.

„Práce nás v životě může kotvit, dává strukturu a můžeme v ní vnímat smysl.“ V dnešní době, kdy je výkon vysoce ceněnou hodnotou, to ale s prací mnozí přehání. Žádný úspěch, povýšení a výše platu nejsou dostatečné.

Zdeňka Voštová

Může za tím být mnoho příčin, třeba jsme doma byli chváleni jenom za úspěchy, a ne za snahu, neustále jsme srovnáváni a srovnáváme se. Někteří špatně snáší i to, že nejsou nejlepší, nemají jedničky, a absolutní úspěch považují za standard. Mohou pak zjistit, že kromě práce toho v životě moc nemají.

„Impostoři zažívají i přes úspěch pocit, že nemají vlastní zásluhu. Odkazují se na náhodu a štěstí.“ Hluboko uvnitř navíc mají strach, že budou odhaleni, a mívají pocity viny. Netrpí tím pouze mladí lidé, i šedesátiletý úspěšný manažer globální firmy si po čtyřiceti letech může připadat, že na svou pozici nepatří. Úspěch si většinou neužijí nebo jen krátkodobě. S povýšením přichází nové výzvy, úkoly a tlak. Pochvalu nepřijímají, protože mají pocit, že si ji nezaslouží.

Čtěte také

Navíc se často chválíme špatně, dětem pochválíme známky, ale ne snahu. Pochvala je vlastně hodnocení člověka, měli bychom spíše mluvit o tom, co druzí vyvolávají v nás – ne jací podle našeho pohledu jsou.

„Mluvme o tom a hledejme další zdroje sebepodpory. Co tvoří mou hodnotu a o co se mohu opřít?“ Pokud se to s prací a výkonem dlouhodobě přehání, můžeme vyhořet nebo si to odskáče zdraví. Důležité jsou vztahy, přátelé a účinný odpočinek.

Poslechněte si celý Balanc o nekončícím úspěchu, pochvalách a tlaku na výkon.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.