Co jako muž dělat u porodu? Nestresovat ženu, radí gynekolog Petr Kolek

9. duben 2023

Do podcastu Pochlap se tentokrát přijal pozvání Petr Kolek, který je primářem gynekologicko-porodnického oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Moderátor Václav Rouček s ním probral, jak se dobře připravit na porod dítěte a co nejčastěji muži na porodním sále prožívají.

„Někteří partneři chodí na každou prenatální poradu, chodí na ultrazvuky, konzultujou screeningy. Jsou to lidi z různých profesí, ale tam se chovaj všichni stejně. Jsou to krásný emoce, když poprvý vidí miminko na monitoru, v tu chvíli jim to všechno dochází,“ říká gynekolog Petr Kolek, který byl i hostem podcastové série Jiné stavy. Co ale, když se na porod netěší nebo se ho bojí? „Má to spousta mužů i žen. Dokud se dítě nenarodí, obavy tam budou vždycky, i já jsem je měl.“

Čeho si Kolek všímá na mužích přítomných u porodu? „Vidím tu hrůzu v jejich očích, když sledují, jak partnerka trpí a oni s tím nemůžou nic dělat. Když na to nejste připravený, reagujete blbě. Někdy se i stane, že žena pošle partnera za dveře. Hlavní je ženu nestresovat svým chováním, víc stejně neuděláte, v ten okamžik je to na ní a na nás porodnících. Muž je tam jako podpora, ale ne přemrštěná. Stačí třeba pochválit po každém stlačení, projevovat nadšení z její obrovský práce. A někdy je dobrý si říct o židli, když vám není dobře.“

Jak zjistit, že je správný čas vyrazit do porodnice? Co by měl muž u porodu dělat? A co je důležité řešit hned po těhotenství? Poslechněte si Pochlap se s gynekologem Petrem Kolkem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.