Co se jedlo za císaře pána?
V Musaionu Národopisného muzea najdete další výstavu z cyklu Monarchie, který mapuje období vlády Františka Josefa I. mezi lety 1848 až 1916. Mezi jednotlivými tématy přišla řada i na jídlo a vznikla tak výstava nazvaná velmi prozaicky Krmě – jídlo – žrádlo.
V centru pozornosti expozice není pouze materiální svědectví jako stolní servisy, příbory, prostírání a kuchyňské nádobí, ale především sociální a kulturní souvislosti stolování a stravování. Právě v jeho rámci lidé z nejrůznějších vrstev vyjadřovali své postavení, vkus a hodnoty, ale i náboženská či magická pravidla, zvyky a obyčeje. Výstava představuje jak stravování venkovského lidu a nejširších vrstev české společnosti, tak i měšťanstva a aristokracie. Na výstavě nechybí ani dobové názory na zásady správné výživy a také lidové tradice a pověry. Kromě toho zjistíte i to, co bylo nejoblíbenějším jídlem císaře Františka Josefa I.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka