Čtyři roky dohadů. Jak vypadá práce poslanců a proč je důležité ji sledovat?

25. srpen 2021

Několik hodin po volbách je jasno: voliči a voličky určili, které politické strany se dostanou do poslanecké sněmovny a ze kterých 200 kandidátů se na čtyři roky stanou noví poslanci a poslankyně. Pokud žádná ze stran nezískala 101 a více poslaneckých křesel, začínají jednání o vládě. Jak taková vyjednávání mohou probíhat? A jak vypadá práce poslanců a poslankyň?

Prezident republiky obvykle pár dní po uzavření volebních místností určí budoucího premiéra, tradičně vítěze voleb, který má za úkol sestavit novou vládu. Tu pak navrhne prezidentovi, ten jej jmenuje do funkce předsedy vlády. A pak se celá věc může dost zkomplikovat.

„Nová vláda musí do 30 dnů požádat sněmovnu o důvěru,“ popisuje v podcastu Urny politická reportérka Českého rozhlasu Zdeňka Trachtová. „Pokud vláda nemá většinu ve sněmovně, důvěru často nezíská. Tady přichází do hry dlouhé dohady,“ vysvětluje.

Když nakonec vláda důvěru získá, má před sebou vidinu čtyř let práce. Jaké? Ve sněmovně vznikají zákony, které hýbou s životy nás všech. Poslechněte si třetí epizodu podcastu Urny a zjistíte, jak poslanci a poslankyně pracují.

Proč je důležité sledovat nejen předvolební, ale taky politické dění a práci poslanců? Poslechněte si třetí epizodu volebního průvodce Urny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.