Čtyřicáté výročí srpnových událostí

21. srpen 2008

Letos je tomu 40 let, co do komunistického Československa vpadly "spřátelené" armády Varšavské smlouvy. Rok 1968 se tak zapsal do našich dějin. Rozhodně by se na něj nemělo zapomenout. Pohřbené snahy o politické uvolnění v režii reformních komunistů v čele s Alexandrem Dubčekem symbolizuje hlavně 21. srpen, kdy se o přítomnosti cizích vojsk mohl přesvědčit každý Čechoslovák na vlastní oči.

POSLECHNĚTE SI TAKÉ RUBRIKU: Čtěte na straně 100,7 o sprnových událostech

00767738.jpeg

Když se řekne 21. srpen 1968, v hlavě našich rodičů probíhají střípky vzpomínek na okupaci ruských vojsk. Naše generace zná osmašedesátý rok pouze z dějepisu, knih, dokumentů nebo z očitého svědectví pamětníků. Co se vybaví vám, když se řekne toto datum?

Je tomu čtyřicet let, co do Československa v srpnu roku 1968 vstoupily armády takzvaně spřátelených zemí vojsk Varšavské smlouvy. Pražané se ve středu 21. srpna probudili do zvuku tanků a obrněných vozů, které dorazily do Prahy. Podobně na tom byl i Petr Filípek, kterému ten den připomínal druhou světovou válku.

Pro nás je to poměrně dlouhá doba, mnozí z nás ještě vůbec nebyli na světě. Pro ty, co jednadvacátý srpen šedesát osm zažili na vlastní kůži, je vzpomínka na sovětské tanky stále živou. Dokážete si vůbec představit, že by v současné době přijely do Čech cizí armády?

Srpen 1968 by se dal označit za národní tragédii. Během jedné noci byly pošlapány prakticky všechny snahy tzv. reformních komunistů. Po Pražském jaru přišla zima v podobě normalizace. Té předcházel vpád pěti armád Varšavské smlouvy. Jak na rok 1968 vzpomíná prezident republiky Václav Klaus, zjišťovala Hana Hikelová z Rádia Česko. Celý rozhovor s Václavem Klausem si můžete poslechnout zde .

Protože je téma srpnových událostí opravdu rozsáhlé, máme pro vás rozhovor s pamětníky a historikem, ve kterém jsme probírali právě srpnové události roku 1968. Pozvání do studia přijal ruský disident Pavel Litvinov, fotograf Pavel Macháček a historik Petr Blažek.

Kompletní fotogalerii Pavla Macháčka z roku 1968 najdete zde!

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio