Czeching 2020 vyhrála Tea Sofia, vycházející hvězda českého popu

26. červen 2020

Hudebně-exportní projekt Czeching 2020 ovládla talentovaná zpěvačka a skladatelka Tea Sofia. Mezinárodní porota rozhodla o tom, že interpretka s výjimečným hlasem vystoupí na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag. Za jejím úspěchem stojí i také producent Bojan Bojić, který se postaral produkci a celkové zvukové zpracovaní Teinych skladeb.

Díky výhře v projektu Czeching teď Tea Sofia získá možnost natočit singl a videoklip a její hudba poputuje do hudební výměny Evropské vysílací unie. Na podzim čeká indiepopovou zpěvačku se srbsko-litevskými kořeny workshop s profesionálním koučem a v lednu 2021 pojede na největší evropský showcase Eurosonic Noorderslag v Nizozemsku.

Čtěte také

Osmý ročník hudebně-exportního projektu Czeching 2020 vyvrcholil minishowcasem všech nominovaných interpretů v Café V lese. Tam se představili i další nominovaní: rapper a producent BoLs/sLoB, indie kapela JayRõ a písničkářka a skladatelka Bára Zmeková. Záznam koncertu je ke zhlédnutí na sociálních sítích Radia Wave.

„Je skvělé, že se do hudební scény znovu vrací život. Původně mělo koncertní představení všech nominovaných proběhnout na Metronome Festivalu Prague. Ten se ale přesunul na příští rok, a proto jsem ráda, že jsme si mohli užít alespoň klubové setkání se všemi muzikanty i s vyhlášením vítězky na Czeching Minishowcaseu, kam jsme pozvali i posluchače,“ říká šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová. 

Vítěze vybírala porota složená z 18 expertů z 15 zemí, především z rozhlasových stanic jako BBC, Puls či Radio France, ale i hudebních festivalů Eurosonic Noorderslag, Budapest Showcase Hub či Primavera Sound.

„Opravdu jsem si užila poslech všech umělců. JayRõ mi připomněli svérázný humor Daði Fryer, kteří měli letos reprezentovat Island na Eurovizi. Ale Tea Sofia má ze všech nominovaných nejlepší produkci, vyspělý hlas a popový sound, který by skvěle zapadl do velkých playlistů na Spotify,“ dodává moderátorka Bethan Elfyn z BBC k tomu, jak pro ni letos bylo vzhledem k vyrovnané sestavě těžké hlasovat. 

Rozhovor s vítězkou Czechingu, ale i rozhovory a videa s dalšími nominovanými najdete na wave.cz/czeching.

V předešlých letech vyslal Czeching k zahraničnímu publiku např. také hudbu Wild Tides, VR/Nobody a Himalayan Dalai Lama nebo zpěvaček Never Sol, rapperky Hellwany a loni elektropopový projekt Viah. 

Součástí letošního ročníku Czechingu je opět vzdělávací část, podpořená českou proexportní hudební kanceláří SoundCzech. Workshop pro kapely proběhne 11. září 2020 v budově Českého rozhlasu. Kapacita akce je omezená, registrujte se zde.

autor: Radio Wave
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.