To Da Beat Yo! No.3

21. listopad 2002

Někdo už si možná všiml, že v rámci Rádia běhá každých 14 dní v pondělí hiphopový pořad To Da Beat Yo! Dnes již máme po třetím díle, který byl věnován Beatboxu, neoficiálnímu pátému prvku hiphopové kultury (těmi čtyřmi základními jsou: Rap, DJing, Graffiti a Breakdance).

Beatbox je zvláštní hudební disciplína - vnímá se uchem - to znamená, že disciplína poslechová :) Co jí ale tvoří tak výjimečnou, je právě skladba. Samozřejmě na první poslech zní jako obyčejný hiphopový track - o základním těžkém pravidelně se opakujícím beatu, sem tam doplněném nějakým zvukem navíc; ale tou specialitou je fakt, že za touto v uvozovkách jednoduchou skladbou stojí jen jeden jediný člověk za mikrofonem a naživo.

00100053.jpeg

Ano, nebudeme to prodlužovat - prostě jde o rytmické prskání, chrčení, mručení, skřípání, basování a vyluzování všemožných zvuků - které nám ve výsledku zní jako samostatně znějící track. Přibližme si dva nejpověstnější zástupce této disciplíny. Americký Rahzel měl u nás v Praze 5. listopadu velkou show, anglický Killa Kela je člověk čipera, který ho však už podle mnoha odborníků předstihl.

Ale teď uslyšíte i tři české zástupce. Dám vám ochutnat tři improvizace na téma jména našeho pořadu To Da Beat Yo! - Prvním bude Cossiga z České Lípy, kterého jsem lehce vyzpovídal:

Cossiga

0:00
/
0:00

Po Cossigovi jsem podobným způsobem prověřil Marka D:

Marko D

0:00
/
0:00

A nakonec jsem si odchytil Němco-Belgičana Eriktiona, který žije dva roky v Čechách:

Eriktion

0:00
/
0:00

5. listopadu Prahu velmi překvapivě navštívil americký člen kapely The Roots, považovaný za krále této disciplíny: Rahzel - Godfather of Noyze. Já jsem se na jeho skvělou show samozřejmě vydal a vybral jsem pro vás pár ukázek přímo z místa, pročež mi promiňte sníženou kvalitu zvuku.

00100055.gif

Černý speaker v péřovkovém úboru, který vypadal jako velká žlutá peřina, oznámil, kdo že je nejlepší beatboxer světa. A byl to právě Rahzel, kdo vylezl na stage Paláce Akropolis. Rahzel, který přibral hodně pár kilo, neztratil ale hudební sluch ani smysl pro plivání do mikrofonu. Dává pořád stejně dobře. Je pravdou, že v následující hodině a půl - jeho show byla opravdu bohatá - ukázal věci, které jsme už mohli slyšet na jeho první sólo desce "Make the Music 2000". Končí rok 2002 a my jsme mohli slyšet/vidět/cítit i nová pekla, která připravuje na svou další desku "Rahzel Human Beatboxin'".

Rahzel nás postupně provedl všemi svými slavnými vychytávkami: ať už to byla slavná reprodukce Wu-Tang Clanu, zazněla i pecka "Motherless Child" od Ghostface Killah, pak trochu elektroniky či pomyslný soundtrack k filmu Predator a jiné vypeklenosti. Dal i trochu rapu, ale to nejlepší si schoval na konec:

Titulní pecku "All I Know" a závěrečnou beatboxovou ódu "If your Mother only Know", na které nám ukázal jak se balí vrstvy - nejdřív zpěv, pak beat a nakonec dokonce i souvisle podkladovou basu.

Tak tohle všechno byl Rahzel, kterého měla Praha čest vidět a tím bychom uzavřeli téma "do mikrofonu plivání". Všem, kteří by si chtěli poslechnout ještě nějaký Beatbox od známých mistrů, bude určitě sloužit tato internetová adresa: http://www.beatboxing.co.uk/audio.shtml

Další vysílání pořadu To Da Beat Yo! v cyklu Radium uslyšíte v pondělí 25. listopadu od 20:30 do 21:00 na frekvenci 1233, 1287 a 1071 kHz (AM aka střední vlny). Mapka pokrytí a další info k pořadu zde.

autor: K-Hill
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.