Protestbeatz from Pilsen

4. duben 2014

Středeční vysílání Radium: Beatz from Pilsen bylo věnováno zahraniční elektronické scéně. Jirka Hofreitr a.k.a. Dj Hoffee vám pouštěl skladby, které alespoň částečně získávají na aktuálnosti v kontextu současných politických událostí.

Zatímco reakce americké umělecké fronty je nejednotná, v Evropě, jak se zdá, panuje velká shoda. Ve Velké Británii, která se jako první přidala na stranu Spojených Států ještě dlouho před vypuknutím války, velice hlasitě protestovali mimo jiné například Damon Alban, zpěvák a frontman skupiny Blur, nebo Robert Del Naya, v současnosti jediná postava někdejších Massive Attack. A právě na jejich novince 100th Window se objevuje skladba, která dostala název Modlidba za Anglii a v níž vokál obstarala Shinead O'Connor. Tady je Prayer for England.

Dlouhodobě se do pozice Enfant Terrible britské scény řadí také uskupení Asian Dub Foundation, mimo nesnadné asimilace přistěhovalců patří k jejich tématům i mezinárodní politika, včetně problematiky Blízkého východu. Z jejich nedávno vydaného alba Enemy of the Enemy si nyní pouštíme skladbu Syberabeth.

Jednou z nejradikálnějších kapel, které otevřeně kritizují mezinárodní politiku Spojených států a Velké Británie, jsou v Česku velmi oblíbení Fundamental. Jedním z jejich evergreenů je i skladba z roku 1997 Go Away Devil.

5. března se po delší době v pražském klubu Roxy opět ukázala skupina Transglobal Underground. Z jejich tvorby zazněla skladba Dopi.

Tečkou za vysíláním byla skladba Days to Come kapely Jazzanova z novinkové kompilace Playlist vydavatelství JCR.

autor: Jiří Hofreitr
Spustit audio