dälek mají další Desku týdne!

9. únor 2009

S Deskou týdne tentokrát zamíříme z domácích humen zase za oceán. Je jí totiž hutná a temná novinka Gutter Tactics od newjerseyského dua dälek. Na labelu Ipecac vyšla 27. ledna. Než si z ní pustíme ochutnávku, poslechněte si profil těchhle samorostů, kteří při svém nedávném druhém pražském vystoupení málem smetli klub Matrix z mapy Žižkova.

Nemá smysl dohadovat se o tom, jestli hudba dälek je, nebo není hiphop. Za á na tom nezáleží, za bé rozhodně je a za cé na tom nezáleží. Je to každopádně hiphop alternativní, experimentální a progresivní, který není odkázaný na samplování z jazzových evergreenů a bombastickou salónní produkci. Je naopak tmavý, špinavý a klaustrofobický jako hotelový pokoj bez okna a větráku. "Vždycky jsem říkal, že je to prostě hiphop, protože to je moje kultura. Všechno, co dělám, je hiphop," uzavírá diskuzi lakonicky MC dälek, vlastním jménem Will Brooks. Dodávám, že to tak dělá už někdy od svých třinácti, kdy poprvé sevřel ve zpocené dlani mikrofon. Druhou polovinu dua tvoří producent oktOpus, v civilu známý jako Alap Momin. Tihle dva svým nekompromisním přístupem boří žánrové stereotypy už od vysoké školy, kde se dali dohromady a jako obvykle ji rychle opustili, aby se mohli naplno věnovat hudbě. V devadesátém osmém vydali u Gern Blandsten Records svůj debut Negro Necro Nekros, na kterém poprvé použili na hiphop neslýchané noiseové, industriálem nasáklé podklady. Syrovým a inovativním počinem si získali pozornost nejen alternativního tisku. Sestavu následně rozšířil ještě turntablista Still, který s dälek škrábal desky do roku 2005.

00825700.jpeg

Následující alba (Filthy Tongue of Gods and Griots, Absence, Abandoned Language a čerstvé Gutter Tactics) už vyšla u volnomyšlenkářského Ipecacu Mikea Pattona, kde se dälek mezi podobně svéhlavými Fantomas, Isis a dalšími vyjímají víc než patřičně. O prvních dvou deskách dnes oktOpus říká, že na nich šlo někdy spíš o zvuky než o písně. "Na Absence jsme pak zkoumali, do jakých extrémů můžeme jít. Abandoned Language měl i ambientnější momenty a byl to v jistém smyslu konec jedné kapitoly. Na Gutter Tactics jsme to prostě my, děláme pořád nějaké raně hiphopové věci, ale s přístupem takových Melvins nebo Black Sabbath," dodává.

00861839.jpeg

Jakkoli abstraktní a mlhavě psychedelická může být hudební stránka věci, MC dälek je zastáncem toho, že textové sdělení má být přímočaré. V rýmech popisuje stav světa, v němž žijeme, i stav své mysli. Tedy agresi, strach i naději. Drtivou tíhu i čistotu. To všechno najdete v hudbě jednoho z nejoriginálnějších spolků současnosti, dua dälek, které dává vyčpělému a samožernému hiphopu nový obsah.

autor: Robert Candra
Spustit audio