Dalibor Carbol: Mám rád okamžiky, kdy hory člověku vysvětlí, že je úplné nic

12. říjen 2014

Paraglidista a instruktor létání Dalibor Carbol proslul především expedicemi, při kterých společně s Jurajem Klejou jako první na světě proletěli na bezmotorových svahových kluzácích centrální Ťan Šan (2012) a přeletěli base camp K2 (2011).

Dalibor Carbol je kromě karákoramského bivakového přeletu u K2 také držitel českého výškového rekordu v kategorii paragliding. Vystoupal do výšky 7045 metrů. Má za sebou ale bohatou historii v různých sportech. Odmala se věnoval biatlonu, pak lezl. Vystoupil například na vrchol Piku Lenina. V r. 2001 si na závěr půlroční paraglidové expedice odskočil na Fidži, kde žil mezi domorodci. Vyhrál Dolomitenmanna.

Přátelství se strachem

Dalibor Carbol celkem vážně říká, že nechce, aby jeho děti zkoušely to, co on sám. Zná rizika. Když ale mluví o strachu, tvrdí, že se strachem je potřeba se skamarádit. „Strach je indikátor nové aktivity nebo nového místa. Nemusí to znamenat, že je něco špatně,“ dodává Dalibor Carbol. Strach funguje jako stimul, známka toho, že by novinka mohla být zajímavá.

Co je na létání nejtěžší? Kolik věcí si s sebou pilot může vzít do vzduchu a kolik času má na to, aby se jen tak rozhlížel po krajině? Co pro Dalibora Carbola v kontextu jeho pilotních zkušeností znamená vítězství v Dolomitenmannovi, na které dosáhl v r. 2002? A jak se s létáním začíná?

Poslechněte si záznam cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave!


<iframe src="//player.vimeo.com/video/49337812" width="610" height="343" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe> <p><a href="http://vimeo.com/49337812">upútavka na film "ZABIJÁCKA KRÁSA"</a> from <a href="http://vimeo.com/rastohatiar">Rasto Hatiar</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.