The Dead Weather: rocková saň s Deskou týdne

20. červenec 2009

Mnoho z nás nestačilo pořádně vstřebat ani druhou kapelu Jacka Whitea z White Stripes nazvanou Raconteurs a už tu máme další rozšílenou rockovou saň, kterou Jack vypustil na delším vodítku. Superskupina The Dead Weather po krátkém období klubání vyvrhla na svět své první dlouhohrající album, které se ihned stalo Deskou týdne.

I dvě dlouhohrající desky s partou Raconteurs a následné vyčerpávající turné nezastavily Jacka Whitea z White Stripes v uměleckém přetlaku. Na posledním turné s The Kills se blíže sčuchl s frontmankou Alison Mosshart a hned z toho byla další kapela. Ta se jmenuje The Dead Weather a Jack s Alison do ní přibrali z Raconteurs ještě Jacka Lawrence a Deana Fertitu, který si současně plní své závazky i u Queens of the Stone Age. Všechno špatné je k něčemu dobré. Podle nejčastěji citované verze z úst Alison si na posledním turné Jack zablokoval páteř, a poprosil ji proto o chvilkový záskok v pár písničkách Raconteurs. Xkrát propíraná společná chemie byla za chvíli na světě.

Jack asi nemusí spát, nebo hraje takovou hudbu, která maximálně nabíjí. Zdá se, že stíhá úplně všechno. Spolupráce, připravovat první sólovou desku i vést vydavatelství Third Man Records. Ale zpátky k The Dead Weather. Už první singl Hang You from the Heavens jasně ukázal, že tohle bude rychlá jízda starým, ale dobře vytuněným fárem. Kapela si dopomáhá retro černobílou stylizací a hudebně sází na hrubozrnný rockový proud s pramenem v sedmdesátých letech, ale tu a tam zabrousí hlouběji do bluesových bezedných studnic. Jack se po patnácti letech překvapivě posadil za bicí soupravu, jeho původní hlavní nástroj, a nedávno se pro tisk svěřil, že je to větší makačka, než původně očekával.

00961689.jpeg

Všechny tyto nové Jackovy skupiny by se zřejmě neuskutečnily, kdyby partnerka z White Stripes Meg White nezačala před dvěma roky trpět úzkostnými fobiemi, které ji prozatím nepustily na pódium. Dalo by se říci, že skrze White Stripes má Jack hudební spolupráci s dámskou protihráčkou dobře zažitou. Opak je ale pravdou. Nemůže být větší rozdíl mezi plachou Meg a cílevědomou dračicí Alison, která pro úspěch superskupiny poslala The Kills pro letošní rok k ledu.

00961691.jpeg

Jack a spol. rozjeli káru jménem The Dead Weather pěkně zhurta. Jak Dean Fertita poznamenal: "V současné době je kapela rozjetou károu noční dálnicí. Nevíme, kam se řítí, jen si užíváme toho tlaku, který jde do celého monstra od rozžhavených kol." Přejme dalším posledním opravdovým rockerům, aby se instinktem kočky (jednu divokou mají ve své středu) dokázali ve tmě vůkol zorientovat, a také plnou nádrž, aby jim jízda nebezpečnou krajinou co nejdéle vydržela.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio