Degustační menu od A.M. 180

29. říjen 2008

I druhá akce A.M.180, večírek v MeetFactory, byla vydatná. Jako aperitiv sólový projekt Jon La Tash basáka z pražských Goro Jonáše. Předkrm servírovali královéhradečtí Pavilon M2. Polévku - spíš výživný eintopf - míchali a rozdávali These Are Powers, brooklynští hosti chodu nejhlavnějšího: XIU XIU. Pro s odpuštěním nenažrané nebo pozdě příchozí, sobě samým škodící, dezertík od Climatizado DJs.

Poslušen obecně platného moudra, ochutnal jsem jen vybrané části menu. Stihnul jsem konec setu Hradečáků. Pavilon M2 byli po delší pauze spolu na pódiu - a dobří: temní, hluční, hlasití, se sympatickou mánií v krvi. Příjemně naladěného mě čekalo velké a lahodné překvapení - These Are Powers bývalého basáka Liars Pata Noeckera. Představte si jízdu jídelním vozem Orient Expresu, ve kterém s vámi sedí mladí Sonic Youth, taky třeba Radiohead ve svém elektronickém opojení, a klidně i Yeah Yeah Yeahs a Peaches a spousta vám neznámých, mnohem podivnějších lidí. Najednou vlak vykolejí, všechno se to pomíchá na jednu hromadu a začne hrát najednou. A to s šarmem a citem pro osobité koření. Až o tuhle temperamentní trojici příště zavadíte, běžte okoštovat.

00806248.jpeg

Před půlnocí se konečně objevily indie hvězdy večera - jestli mi odpustíte oxymóron - Xiu Xiu. Tahle důležitá kalifornská kapela má bohatou historii personálních variací okolo ústřední postavy, jíž je Jamie Stewart, šest alb a řadu EP a spoluprací s dobře známými jmény i naprostými nováčky nezávislé scény. V současnosti vystupují jako trio - Stewart, jeho sestřenice Caralee McElroy a bubeník Good for Cows Ches Smith. V téhle sestavě i nám přivezli svou divokou experimentálně postpunkovou temnotu, místy matně prosvětlenou bolestínskou lyrikou. Musím říct, že jejich exaltovaný pokrm mohl sice být delikátní a vyhlášený, mně v tuhle pokročilou hodinu po dlouhém dni už ale připadal poněkud těžký. Po pravdě, ani jsem bez zbytku nedojedl. Kdyby byli na řadě dřív, užil bych si Xiu Xiu určitě víc. Zkusím si zato nenechat ujít Good For Cows 29. října v klubu V Jelení.
POSLECHNĚTE SI: Rozhovor se skupinou Xiu Xiu, který před koncertem pořídil Tomáš Turek

Buď jak buď, oslava A.M.180 se rozhodně vydařila. A od svých nedávných třicetin mám pro tohle uznání.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.