Delta Dunaje byla jako zaklínadlo. Vojtěch Valda plul ze Slovenska až do Černého moře

4. srpen 2019

Celé léto plul na veslici s plachtami ze Slovenska až do delty Dunaje. A o rok později se vydal ještě dál.

Architekt Vojtěch Valda miluje lodě a plavby. Má zkušenosti například s přeplavbou Atlantiku a od jednoho ze svých vzorů, české mořeplavecké legendy Rudy Krautschneidera, si pořídil loď, kterou nazval Halli podle svého oblíbeného spisovatele a dobrodruha Richarda Halliburtona. Ze slovenského Komárna s ní v roce 2017 vyrazil po Dunaji až do rumunské delty, kde loď uschoval přes zimu. Následující rok oplachtěnou veslici doplnil malým závěsným motorem a vyplul s ní z Dunaje na Černé moře.

Velké prázdninové dobrodružství

Celkem jeho cesta měřila 2 700 kilometrů. „Za celou 60denní plavbu ze Slovenska do delty jsem potkal pouze dvě rekreační plavidla,“ říká Vojtěch Valda, který většinu své cesty absolvoval s přáteli a členy rodiny, včetně svého bratra nebo otce. Posádka se střídala tak, že kapitán byl na lodi o samotě jen výrazné minimum celé cesty. Posádce prý dovolil alkohol z bezpečnostních důvodů jen na pevnině.

Vojtěch Valda plul ze Slovenska až do Černého moře

Maďarské zkušenosti, srbská pohostinnost, rumunská delta

I když má Dunaj silný proud, většinu cesty bylo třeba veslovat, po část plavby Halli využívala příznivý vítr. Loď několikrát kontrolovala policie, především proto, že Dunaj je na mnoha úsecích hraniční řekou. V průběhu plavby posádka přestála dvě velké bouřky. V Srbsku Vojtěch Valda ocenil pohostinnost místních, kteří mají vztah k rybaření, o řeku se starají a k cizincům byli mimořádně vstřícní. Na hranicích Srbska a Rumunska viděl Valda přehradu Železná vrata, která na něj udělala velký dojem. V deltě Dunaje, kterou předem vnímal jako určité motivační zaklínadlo pro posádku, proplouval s lodí úzkými kanály mezi plujícími ostrovy, seznamoval se s místními Lipovany, kteří tam žijí, a rybařil; Černým mořem plul na jih a pracuje na nové lodi, se kterou chce dál pokračovat na řekách a v příbřežních vodách spíš než na otevřených mořích.

Ze Slovenska až do Černého moře. Poslechněte si záznam celého vyprávění o dobrodružství Vojtěcha Valdy, které trvalo dvě léta. K dispozici je vám kompletní záznam cestovatelské a outdoorové Casablanky.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.